Ustavili vse posege

Vrhovno sodišče ponovno prepovedalo splav po šestem tednu nosečnosti

P.K./STA
24. 11. 2022, 07.34
Posodobljeno: 24. 11. 2022, 07.36
Deli članek:

Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Georgie je v sredo ponovno uvedlo prepoved splava po šestem tednu nosečnosti in s tem razveljavilo odločitev nižjega sodišča, ki je takšno prepoved pred dnevi razglasilo za neustavno. Zdravniki so zaradi novonastale situacije morali nemudoma spet ustaviti vse posege.

Profimedia
Pravosodno ministrstvo Georgie je od vrhovnega sodišča zahtevalo, naj zamrzne odločitev sodišča nižje stopnje, dokler ne bo odločilo o pritožbi, saj da bo nepopravljivo škodo utrpelo neznano število nerojenih otrok.

Državni sodnik okrožja Fulton v Georgii je 15. novembra sklenil, da državni zakon o prepovedi splava po srčnem utripu zarodka, kar je po navadi v šestem tednu nosečnosti, ni ustaven, ker je bil sprejet leta 2019, ko še ni bil v skladu z zvezno ustavo glede na odločitve vrhovnega sodišča.

Takrat je namreč še veljal precedens iz sodbe Roe proti Wade, ki je na celotnem ozemlju ZDA ženskam zagotavljal pravico do umetne prekinitve nosečnosti. Zakon Georgie je stopil v veljavo julija letos, ko je vrhovno sodišče ZDA odločanje o tej pravici prepustilo zveznim državam.

Prikimali so

Nekatere organizacije za pravice žensk so se na zakon pritožile in 15. novembra tudi zmagale, klinike pa so spet začele izvajati splave tudi po šestem tednu nosečnosti. Vse skupaj je trajalo le teden dni in ženske morajo sedaj spet potovati v druge zvezne države, če želijo umetno prekiniti nosečnost.

Pravosodno ministrstvo Georgie je od vrhovnega sodišča zahtevalo, naj zamrzne odločitev sodišča nižje stopnje, dokler ne bo odločilo o pritožbi, saj da bo nepopravljivo škodo utrpelo neznano število nerojenih otrok. Večina vrhovnih sodnikov se je s tem strinjala.

Odvetniki organizacij za pravice žensk pa nasprotno trdijo, da bodo nepopravljivo škodo sedaj trpele nosečnice in zdravniki. Nekatere so bile v času odločitve vrhovnega sodišča na primer sredi posega ali na čakanju.