Nerazumljivo za 21. stoletje

O življenju brez pitne vode: »To je, milo rečeno, žalostno«

Monika Horvat
24. 11. 2022, 05.35
Deli članek:

»Da nimamo javnega vodovoda v 21. stoletju, je popolnoma nerazumljivo. Čista pitna voda je osnovna dobrina, življenjskega pomena. Mi pa se še vedno moramo znajti po svoje in piti vodo iz lastnega studenca, ne vedoč, ali je ustrezna,« pravi David Vaupotič iz Ivanjkovcev.

Štajerski tednik
»Smetnjak so dostavili na vsako dvorišče in na vsak vikend, javnega vodovoda pa niso mogli pripeljati do vseh hiš,« se upravičeno jezi David Vaupotič, ki nam iz prve roke pove, kako je živeti brez čiste pitne vode v 21. stoletju.
»Prihodnje leto nove tri linije«
Po besedah župana Danijela Vrbnjaka se problematike zavedajo in jo bodo poskušali rešiti v prihodnjem letu: »V načrtu imamo izgradnjo treh novih vodovodnih linij, s čimer bomo zagotovili pitno vodo najmanj desetim hišam, v delu Žerovincev, Ivanjkovcev in Vodrancev. S tem bomo rešili glavnino te problematike.« Dodal je, da je javna vodovodna oskrba nujna, tudi zato, da mlade družine zadržijo v občini.

Nepojmljivo, vendar resnično. Medtem ko je za večino prebivalcev v državi glede pitne vode precej dobro poskrbljeno, so nekateri še vedno brez javnega vodovoda. Med njimi tudi nekaj gospodinjstev v občini Ormož – približno pet hiš v Ivanjkovcih ter še nekaj hiš v Žerovincih, Vodrancih in še kje.

Smetnjak na vsakem dvorišču, javni vodovod ne

Družina Vaupotič, ki živi v neposredni bližini središča Ivanjkovcev, že težko čaka dan, ko bo iz pipe pritekla pitna voda. »Na življenje brez vodovoda smo se žal morali navaditi, vendar že res težko čakamo dan, ko bomo tudi mi imeli to nujno življenjsko dobrino – čisto pitno vodo. Biti brez pitne vode v tem času je, milo rečeno, žalostno. Že pred leti smo občino na to problematiko večkrat opozorili, a posluha ni bilo. Smetnjak so dostavili na vsako dvorišče in na vsak vikend, javnega vodovoda, ki je večja nuja, pa niso mogli pripeljati do vseh hiš,« se jezi 42-letni David Vaupotič in pojasni, da imajo pitno vodo le nekaj metrov oddaljeni vaščani, sami pa so odvisni od lastne iznajdljivosti in vode iz lastnega studenca. »Seveda se bojim, ali je voda, ki jo pijemo, varna. Zlasti me skrbi za otroka. Ne vemo, kakšne kakovosti je. Tudi analize vode ne morejo pokazati, ali je voda prav v vsakem trenutku ustrezna. Treba je vedeti, da so rezultati analiz le odraz trenutnega stanja in da se lahko kakovost vode hitro spremeni, denimo ob nalivih in podobno.«

Ko zmanjka elektrike, vode nimajo

Poleg strahu, ali je voda, ki jo pijejo, ustrezna, pa se nekajkrat v letu zgodi, da ostanejo celo brez nje. Težava je namreč, ko pride do izpada elektrike. »Vodo iz studenca žene črpalka, ko zmanjka elektrike, ostanemo brez nje. Ko greš pod prho, voda ne priteče. Ne moreš se umiti, čeprav moraš v službo, otroci pa v šolo. In potem čakamo, da se elektrika spet vrne. Res žalostno,« nadaljuje David, ob tem pa še pove, da v tovrstnih primerih za gospodinjstvo kupujejo ustekleničeno vodo.

Štajerski tednik
Nekaj hiš v občini Ormož še vedno nima možnosti priklopa na javni vodovod. Vaščani se znajdejo po svoje.

Ob močnejših nalivih motna voda

O težavah nam potarna še ena družina iz Ivanjkovcev, ki svoje hiše ne more priključiti na javno vodovodno omrežje. Tudi njih skrbi, ali je voda, ki jo pijejo iz lastnega zajetja, ustrezna. »Ne vemo ali bomo kdaj zaradi suše ali izpada elektrike ostali brez vode in ali je ta ustrezna, kajti dati vodo v analizo ob vsaki spremembi je praktično nemogoče. Potem so tukaj še kmetijske površine, morebitna prisotnost pesticidov. Ob močnejših nalivih je že bilo mogoče opaziti, da je bila voda motna. Potem je bilo treba nekaj časa počakati, da je voda spet postala bistra,« pravijo in dodajo, da so pred leti studenec poglobili, da ne bi v sušnem obdobju vode zmanjkalo. Če se jim voda ne zdi ustrezna, pa kupijo ustekleničeno vodo.