Tarča energetska infrastruktura

Ruske rakete zavile v mrak tudi dele Moldavije

G.G.
23. 11. 2022, 18.24
Posodobljeno: 23. 11. 2022, 18.31
Deli članek:

Po ruskem napadu na energetsko infrastrukturo v Ukrajini so oblasti v Kijevu izključile tri jedrske elektrarne.

Profimedia
V Kijevu so ostali brez elektrike, prišlo je tudi do prekinitev oskrbe z vodo.

Ukrajinsko državno podjetje za jedrsko energijo Energoatom je začasno ustavilo delovanje nuklerk Rivne, Kmelnicki in Pivdenoukrainsk. V določenih delih Ukrajine so zato spet ostali brez oskrbe z elektriko, v "temi" pa so se znašli tudi deli Moldavije ob meji z Ukrajino. Namestnik moldavskega premierja Nico Popescu je zato pozval na zagovor ruskega veleposlanika v Moldaviji. "Rusija je Moldavijo pustila v temi," se je na ruske napade odzvala moldavska predsednica Maia Sandu. "Ne moremo zaupati režimu, ki nas pušča v temi in mrazu, ki namerno ubija ljudi," je na Facebooku sporočila proevropska predsednica in obljubila, da bodo obnovili oskrbo z energijo.

Ukrajina je pred invazijo pokrivala 30 odstotkov potreb Moldavije po elektriki, preostalih 70 odstotkov pa so pridobivali iz termoelektrarne v Pridnestrju, majhni separatistični regiji, ki je kasneje prekinila dobavo elektrike v preostale dele države. Moldaviji je na pomoč hitro priskočila Romunija, ki ji trenutno dobavlja med 80 in 90 odstotkov potrebne elektrike.

Profimedia
Posledice raketnega napada v Kijevu.

Ubili 17-letnico

Ruska vojska je nadaljevala z obstreljevanjem Kijeva. Po besedah kijevskega župana Vitalija Klička so umrli trije ljudje, med njimi tudi 17-letnica, poškodovanih pa je bilo najmanj 11 civilistov.