Presenečenje na plačilni listi

Direktor doma starejših zaposlenim sporočil, naj potrpijo, saj nima od kje vzeti denarja za višje plače

G.G.
16. 11. 2022, 05.38
Posodobljeno: 16. 11. 2022, 09.35
Deli članek:

Dražje življenje vpliva tudi na poslovanje domov za starejše občane (DSO). Višji so stroški, višje so plače, dražja bo oskrbnina. Nekatere zaposlene v DSO pa je neprijetno presenetilo, da oktobrska plača še ni bila višja.

Profimedia
V večini večjih DSO po Sloveniji so z oktobrom nakazali višje plače, ne pa povsod.

Črno na belem je, da so se oktobra v javnem sektorju plače zvišale za 4,5 odstotka. Zaposleni v domovih za starejše so pričakovali, da bo na njihov račun kapnilo nekaj več denarcev, a nekatere je pogled na plačilno listo presenetil. Plača je ostala na nivoju septembrske, tudi znesek za prehrano je ostal isti, nikjer ni bilo sledu o poračunu regresa. Preverili smo in ugotovili, da so v večini večjih DSO po Sloveniji z oktobrom nakazali višje plače, ne pa povsod.

V Domu Danice Vogrinec Maribor je direktor Marko Slavič na zaposlene naslovil pismo, v katerem je obrazložil, zakaj naj malce potrpijo. Tekoči stroški so drastično narasli zlasti zaradi podivjanih cen energentov. Vlada je sicer zagotovila, da so se oziroma se bodo oskrbnine dvignile za največ 4,5 odstotka, kolikor znaša uskladitev pokojnin, toda to za domove še vedno ne pokrije vseh novo nastalih stroškov. Vlada se je tudi zavezala, da bo mesečno pokrivala višje stroške dela, ki so nastali z oktobrom, a tega še ni uspela materializirati. Če bo šlo vse po načrtih, bodo prva izplačila nakazana februarja prihodnje leto.

Kredit do prejema sredstev

Kaj pa do takrat? »Izvajalci storitve socialnega varstva so v različnih finančnih situacijah, nekateri so tako že pristopili k sklepanju zgolj kratkoročnih premostitvenih kreditov za obdobje do predvidenega prejema sredstev s strani države,« so nam sporočili iz ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Domovi za starejše so torej v nezavidljivem položaju. V Domu Danice Vugrinec in v Domu starejših občanov Šiška ter morebiti še kje so se odločili, da bodo počakali na sredstva. Zaposleni bodo z zamudo prejeli znesek do višje plače, višjega nadomestila za prehrano in poračun regresa.

Na ministrstvu so pojasnili, da na podlagi aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva izvajalcem institucionalnega varstva zagotavljajo sredstva za višje plače za obdobje od decembra 2021 do decembra 2023. Zadnje izplačilo za obdobje od julija do septembra letos je bilo predvideno v ponedeljek. Sofinanciranje oktobrskih plač je bilo načrtovano najkasneje do 30. decembra letos, novembrskih do 30. januarja leta 2023 in decembrskih do 28. februarja 2023.

Profimedia
Ponekdo bodo višje plače prišle z zamikom, saj imajo domovi za starejše likvidnostne težave in težko zvišajo plačo ta trenutek.

Golobova vlada je junija ugotovila, da je zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je nastal v času Janševe vlade, pomanjkljiv in bi škodoval celotnemu sistemu socialnega varstva starejših. Zato je bil predlagan zamik za eno leto, v tem času pa bi se že pridobljene pravice z uveljavitvijo novele še naprej izvajale po starem. Ko je bilo že jasno, da bodo posledice draginje dolgotrajne, so poleti predvideli financiranje dodatnih stroškov dela v socialno varstvenih zavodih do konca leta 2023. V ta sklop gredo tudi sredstva za višje plače od oktobra in ostale stroške od septembra letos.

Nato pa so se v opozicijski SDS odločili, da novelo zakona postavijo na referendumsko tehtnico, zaradi česar po besedah ministrstva že več mesecev »ni zakonske podlage« za izplačilo vseh zgoraj omenjenih sredstev.