Poljska dvignila stopnjo bojne pripravljenosti

Alarm v Natu, na kmetijo na Poljskem naj bi padli ruski raketi. Umrli sta dve osebi ...

S.R.
15. 11. 2022, 20.02
Posodobljeno: 15. 11. 2022, 22.37
Deli članek:

Rusija je danes izvedla enega najobsežnejših raketnih napadov na Ukrajino doslej. Izstrelili so več kot 80 raket, ki so poletele proti ciljem po vsej državi. S Poljske medtem prihajajo poročila, da naj bi ruska raketa pristala tudi na njihovih tleh in ubila dve osebi. Poljska je po dogodku dvignila stopnjo bojne pripravljenosti.

Twitter Višegrad 24
Strokovnjaki so podali oceno, da je krater posledica eksplozije rakete.

V vasi Przewodów, ki je od ruske meje oddaljena slabih 10 kilometrov, sta po poročanju poljskega Radia Zet v eksploziji umrli dve osebi. Glede na prva poročila naj bi kmetijo zadeli ruski raketi. Novinar Radia Zet Mariusz Gierszewski, ki je prvi poročal o incidentu, je pozneje prek Twitterja sporočil, da so na poljska tla najverjetneje padli ostanki ruske rakete, ki jo je prestregla ukrajinska protizračna obramba. Zaenkrat obstajajo le hipoteze, uradnih podatkov o tipu rakete pa še ni na voljo. Nekateri strokovnjaki omenjajo tudi možnost, da bi lahko šlo za raketo sistema protizračne obrambe S-300, torej bi lahko šlo tudi za ukrajinsko raketo. Hkrati je znano, da Rusija te sisteme uporablja tudi za kopenske tarče. Strokovnjaki so si enotni, da na podlagi trenutno razpoložljivih fotografij ni mogoče sklepati o izvoru rakete.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je po poročanju tiskovne agencije Reuters danes po incidentu sklical nujno sejo sveta za nacionalno varnost. Svet sestavljajo ministri za obrambo, notranje zadeve, pravosodje in zunanje zadeve, prisoten pa je tudi koordinator obveščevalnih služb. Tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Muller zadeve zaenkrat še ni komentiral, tako še ni znano, kakšen je razlog za sklic nujne seje. Tiskovna agencija AP je pozneje poročala, da so po navedbah neimenovanega ameriškega uradnika rakete preletele ukrajinsko-poljsko mejo, v dogodku pa sta umrli dve osebi. V Pentagonu so zaenkrat pojasnili, da so s poročili seznanjeni in da jih še preverjajo. Poročil, da se je to zares zgodilo, zaenkrat še ne morejo potrditi. Enako so navedli v Beli hiši. Vsi zaenkrat čakajo na uradne informacije poljskih oblasti. "Poročila preverjamo in se pri tem tesno usklajujemo z zaveznico Poljsko," pa je za BBC navedel neimenovan predstavnik zveze Nato.

Malo po 22. uri je s prvimi uradnimi informacijami postregla tudi poljska vlada. Po pojasnilih tiskovnega predstavnika Mullerja vzrok za eksplozijo še ugotavljajo, a je zdaj tudi uradno potrjeno, da sta v dogodku umrli dve osebi. Muller je še dejal, da je Poljska v odzivu dvignila stopnjo bojne pripravljenosti. Poljski predsednik Andrzej Duda je že govoril z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom, zdaj pa proučujejo možnost aktivacije 4. člena severnoatlantske pogodbe.

Na poročila so se že odzvali tudi v ruskem obrambnem ministrstvu, kjer so zanikali, da bi njihove rakete prečkale poljsko mejo, poročanje pa so označili za "namerno provokacijo," s katero želijo stopnjevati napetosti. Ukrajinski predsednikVolodimir Zelenski na drugi strani ni imel težav s tem, da je krivca našel v Rusiji. Dejal je, da je šlo za nameren napad na Poljsko, članico Nata. Dejanje je označil za "znatno stopnjevanje" konflikta, Nato pa je pozval k ukrepanju. "Teror ni omejen na naše meje. Samo vprašanje časa je, preden se bo ruski teror preselil naprej," je dodal.

BBC medtem poroča, da je nujno sejo sveta za nacionalno varnost sklical tudi madžarski premier Viktor Orban. Sklic seje je po navedbah Zoltana Kovacsa posledica dogodka na Poljskem in začasne ustavitve dobave ruske nafte prek naftovoda Družba. Ruski nacionalni operater Transneft je namreč po poročanju ruske tiskovne agencije Ria News sporočil, da so jih ukrajinske oblasti obvestile, da je zaradi padca tlaka pretok nafte začasno ustavljen. Nujno sejo so za sredo sklicali tudi v Latviji.

Prva poročila

V skladu s prvimi poročili je raketa zadela sušilnico za žito, na kraju dogodka pa so prisotni prisotni policisti in državni tožilec. Radio Zet medtem poroča še, da so lokalni gasilci eksplozijo v Przewodówu potrdili, a da vzrok zanjo še ni znan. Do eksplozije naj bi prišlo v trenutku, ko je na industrijsko tehtnico zapeljal traktor. Tiskovni predstavnik lokalne gasilske brigade Marcin Lebiedowicz je tudi potrdil, da sta na kraju umrli dve osebi.

Brez elektrike več kot sedem milijonov gospodinjstev

Ukrajinske oblasti so danes sporočile, da je več kot sedem milijonov gospodinjstev ostalo brez elektrike, potem ko so ruski raketni napadi prizadeli elektroenergetsko omrežje v državi, poroča STA. Kot je na družbenih omrežjih poudaril predstavnik urada ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko, da delajo vse, da bi čim prej ponovno vzpostavili oskrbo z elektriko. 

"Jasno je, kaj hoče sovražnik. Svojega cilja ne bo dosegel," pa je v video izjavi dejal Zelenski. Opozoril je, da je Moskva danes izstrelila 85 raket. Napadi so terjali eno smrtno žrtev, Zelenski pa je prebivalce zaradi nevarnosti novih napadov pozval, naj ostanejo v zakloniščih, še poroča STA.

Do izpada elektrike sicer ni prišlo le v več mestih v Ukrajini, temveč tudi v Moldaviji. "V delih Moldavije prihaja do izpadov električne energije zaradi ruskih izstrelkov, ki so zadeli ukrajinska mesta in vitalno infrastrukturo," je na Twitterju zapisal zunanji minister Nicu Popescu. Pri tem je poudaril, da vsaka bomba, ki pade na Ukrajino, prizadene tudi Moldavijo, in hkrati Rusijo pozval, naj nemudoma preneha z napadi.

Profimedia
V današnjem raketnem napadu na Kijev je umrla ena oseba.