Notranji nadzor na mejah

Bo komisija ukrepala tudi, če vladavino prava kršita Francija in Nemčija

G.G./STA
18. 10. 2022, 20.56
Posodobljeno: 18. 10. 2022, 21.00
Deli članek:

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu popoldne razpravljal o dopustnosti ohranitve Evroposlanci, med njimi Matjaž Nemec (S&D/SD) in Irena Joveva (Renew), so opozorili, da nadaljevanje nadzora na notranjih mejah v območju schengna glede na sodbo Sodišča EU ni dopustno in ga je treba odpraviti.

Profimedia
Meja med Nemčijo (Oberaudorf) in Avstrijo (Niederdorf).

Sodišče EU je aprila razsodilo proti Avstriji, ki v primeru iste grožnje podaljšuje notranji nadzor na mejah od novembra 2017, kar ni skladno s pravom EU.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je ob začetku današnje razprave poudarila, da je Sodišče EU jasno dalo vedeti, da mora biti nadzor na notranjih mejah začasen, uveljavljen zgolj v izjemnih primerih in sorazmeren. Ponovila je, da pričakuje od držav članic, da bodo spoštovale odločitev sodišča. Koordinatorja za schengen je nedavno prosila, naj pripravi časovnico, države članice pa jo morajo upoštevati in ponovno vzpostaviti območje prostega gibanja brez nadaljnjih zamud. "Če tega ne bodo storile, bo komisija ukrepala," je napovedala.

Če izgubimo schengen ...

Nemec je obsodil nadzor na mejah. "Ukrepati moramo zdaj," je pozval in vprašal, kaj bo zdaj naredila Evropska komisija. "Čas je, da zaščitimo vladavino prava in schengen," je dejal. Predlagal je, naj komisija začne postopek ter izda mnenja o nadzoru. "Ali lahko sprejemamo to popolno nespoštovanje vladavine prava samo zato, ker ga kršita Francija in Nemčija," je vprašal in poudaril, da je odločitev sodišča treba spoštovati. "Schengen moramo negovati in ščititi. Če izgubimo schengen, bomo izgubili EU," je sklenil Nemec.

Za lase privlečeni razlogi

"Mejni nadzori znotraj schengna brez upravičenih razlogov so nedopustni. Onemogočajo prost pretok ljudi, otežujejo življenje tistim, ki delajo v sosednji državi, predvsem pa sejejo razdor med državami," poudarila Joveva. Kot je dejala, so vsi razlogi za podaljševanje polletnega začasnega nadzora "za lase privlečeni". Poslanka je predlagala, naj komisija poda uradno javno mnenje in zaščiti interes unije z dejanji in odločnostjo, države pa naj se dogovorijo o skupnih rešitvah.

Komisarka Johansson je poslancem zagotovila, da schengen ni mrtev, saj je zaprtje meja ob izbruhu pandemije covida-19 spodbudilo unijo k reformi, da se je naučila iz preteklih kriz, kot je migrantska, in opremila schengensko območje za prihodnost.