Napad na modre čelade

Med iskanjem min na severu Malija umrli štirje mirovniki ZN - Guterres omenja vojni zločin

E.J./STA
18. 10. 2022, 19.44
Posodobljeno: 18. 10. 2022, 19.55
Deli članek:

Dan po tem, ko je eksplozija improvizirane cestne bombe na severu Malija terjala življenja treh pripadnikov mirovne misije ZN v državi (MINUSMA), je danes zaradi poškodb umrl še četrti vojak, je sporočil tiskovni predstavnik misije. Poleg štirih umrlih sta bila v dogodku huje poškodovana še dva vojaka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

profimedia
Generalni sekretar ZN Antonio Guterres omenja celo vojne zločine.

Mirovniki so bili del čadskega kontingenta misije MINUSMA in so v mestu Tessalit v zelo nemirni regiji Kidal iskali mine, nakar so naleteli na improvizirano eksplozivno napravo.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v izjavi v New Yorku ostro obsodil eksplozijo in opozoril, da bi lahko napadi na mirovnike po mednarodnem pravu pomenili vojne zločine.

profimedia
Misijo MINUSMA so ZN vzpostavili leta 2013, da bi eni najrevnejših držav na svetu, Maliju, pomagali pri spopadanju z džihadističnimi skupinami.
Misijo MINUSMA so ZN vzpostavili leta 2013, da bi eni najrevnejših držav na svetu pomagali pri spopadanju z džihadističnimi skupinami. Težave s slednjimi so se začele na severu države, kasneje pa so se razširile tudi v osrednji Mali, kot tudi v sosednji Niger in Burkino Faso. Gre za eno največjih mirovnih misij ZN, v kateri je bilo po podatkih spletne strani misije maja nameščenih 17.612 vojakov, policistov, civilistov in prostovoljcev. Doslej je umrlo 181 pripadnikov misije, kar je ena najvišjih številk v zgodovini operacij modrih čelad. Od tega so 76 smrti povzročile improvizirane eksplozivne naprave.

Mali z okoli 20 milijoni prebivalcev je od leta 2012 doživel tri vojaške udare in velja za politično izjemno nestabilno državo. Od zadnjega udara maja lani državo vodi vojaška prehodna vlada pod vodstvom polkovnika Assimija Goita.