Oglasila sta se nam on in nadškofija

Šok: Duhovnik Jože iz Slivnice pri Mariboru naj bi v Afriki posilil 50 dečkov

Roman Tomac
7. 10. 2022, 07.20
Posodobljeno: 7. 10. 2022, 10.46
Deli članek:

Po poročanju enega od osrednjih francoskih medijev, France24, naj bi slovenski duhovnik kot misijonar v Afriki več let posiljeval in spolno zlorabljal otroke. Njegove žrtve je omenjeni medij obiskal v Afriki. Kar so zaupali novinarski ekipi o njegovem početju, je grozljivo. Kljub hudim obtožbam omenjeni župnik neovirano uraduje v eni od štajerskih župnij …

Youtube, televizija Miklavž
Jože Šömen naj bi bil v Sloveniji brez greha, v Kongu obtožbe zoper njega postajajo vedno bolj glasne.

Obtožbe, ki jih je v javnost posredoval France24, se nanašajo na Jožeta Šömna, duhovnika v Slivnici pri Mariboru, ki je v preteklosti daljše obdobje, med letoma 1992 in 2001, kot misijonar deloval v Demokratični republiki Kongo, največji podsaharski afriški državi, z več kot 80 milijoni prebivalcev. Tam naj bi posilil in spolno zlorabil več dečkov.

Mariborska nadškofija naj bi umaknjeno od javnosti v zadnjih letih obravnavala njegov primer, podprt s pričanji več deset zlorabljenih dečkov iz Konga, konkretno iz vasi Mooto, in primer predala policiji, a je zadeva za slovensko pravosodje zastarala. Tako duhovnik normalno uraduje naprej in ima v svoji župniji še vedno stik z otroki. Obtožbe naj bi zanikal. So pa te zelo hude. Iz prispevka France24 je moč razbrati, da naj bi posilil ali spolno zlorabil najmanj 50 afriških mladostnikov!

Engobo Mambe, afriški učitelj francoščine na šoli, ki jo je ustanovil štajerski duhovnik, je dejal, da je bil možakar sicer priljubljen, a ostro obsoja, kar je storil. Zato je Mambe tudi eden od podpisnikov dopisa, s katerim slovenskega duhovnika obremenjujejo posilstev in spolnih zlorab otrok in mladostnikov. 

Pretresljivo pričanje žrtve

France24 je pred nekaj tedni obiskal vas Mooto. Domačini se duhovnika iz Slovenije, ki so ga klicali Joseph oz. Jose (Jože, op. p.), še dobro spomnijo. Snemalni ekipi je Mpia Bobola, mladi domačin, pokazal, kje je duhovnik živel in povedal, kaj mu je storil, ko je imel 14 let. "Povabil me je k sebi, si pred mano slekel hlače, izvlekel svoje spolovilo ter se ga začel dotikati in masturbirati. Tik pred ejakulacijo mi je rekel, naj iztegnem svoji dlani,"  je grozljiva izpoved danes odraslega moškega, ki mu je Slovenec zaznamoval življenje. Pred kamero je stopil tudi Jean-Denis Bolil, ki je povedal, da jih je podkupoval z denarjem in drugimi obljubami za molk o posilstvih in zlorabah, plačeval jim je tudi izobraževanje v okoliških šolah.

France24
Ena od domnevnih žrtev spolne zlorabe, v ozadju šola, ki jo je ustanovil Jože Šömen.

Po poročanju omenjenega medija sta se leta 2001 dve njegovi žrtvi le opogumili in spregovorili o tem, kar sta doživeli. Prijavili sta ga lokalni policiji. Slovenskega misijonarja so na podlagi pričanj obtožili pedofilije, a do razvoja primera ali zaslišanja osumljenca ni prišlo. Lokalna župnija naj bi takrat Slovenca po hitrem postopku poslala domov v Slovenijo.

Vsaj enajst jih išče pravico

Eden od očetov domnevnih žrtev je lani vnovič odprl primer. Lokalne oblasti so nemudoma izprašale domnevne žrtve in njihove sorodnike. Na podlagi pričevanj so oblasti prišle do zaključka, da je treba slovenskega duhovnika Jožeta Šömna privesti nazaj in tudi njega zaslišati ter ga soočiti z obtožbami. Sestra enega od zlorabljenih dečkov, ki je umrl leta 2014, je dejala, da je na daljavo, ker župnika ni več v Afriki, zelo težko 'premikati' primer.

Enajst Jožetovih žrtev naj bi se lani obrnilo tudi na organizacijo Coping Internatonal, ki pomaga žrtvam spolnih zlorab v Cerkvi, da pridejo do pravice. Omenjena organizacija je za France24 potrdila, da je izjave žrtev duhovnika in njihovih svojcev dobila in predala Vatikanu, od tam pa so odgovorili, da ni dokazov za kakršnokoli obdolžitev osumljenca iz Slovenije. Pred kamero je ena od žrtev, ki je želela izjavo za France24 dati anonimno, povedala, da bi se rada soočila s tistimi, ki pravijo, da je nedolžen. "Pripravljen sem na to," je dejal.

France 24
Žrtve so spregovorile za ugledni francoski medij France24.

Vincent Doyle iz Coping Interntonal je dogajanje komentiral z besedami, da glede na to, kako medlo je Vatikan odreagiral na tako resne obtožbe proti enemu svojih duhovnikov, jasno kaže, da Cerkev še ni pripravljena sprejeti nobene odgovornosti za očitana množična posilstva in zlorabe, ki so jih zakrivili župniki in drugi predstavniki Cerkve.

V Sloveniji vse potihnilo

O grehih župnika Šömna je pred meseci poročal tudi časnik Delo. Ker so na tožilstvu primer zavrgli zaradi zastaranja, imena duhovnika niso objavili. A če so se sodni mlini v naši deželi ustavili, postopki še vedno potekajo v Kongu. Policija ima več izjav domnevnih žrtev, policist, ki preiskuje primer, pa je v zapisnik o odnosu med župnikom in otroki, ki so obiskovali njegovo šolo, med drugim zapisal: "Različna razmerja z mladimi ljudmi v Mootu [vas v Kongu] in njihovi stiki, bodisi prek pisem ali telefona, kažejo, da je povezan s temi mladimi ljudmi, s katerimi se prostituira ali posveča korupciji."

Novinarji časnika Delo so takrat govorili z enim od učiteljev v šoli, ki jo je ustanovil slovenski duhovnik. Ta je neprimerno ravnanje našega župnika potrdil. "Nič nimam proti istospolnim odnosom, a tako kot vsi spolni odnosi morajo tudi ti temeljiti na dogovoru dveh odraslih ljudi. Tu je bil na eni strani duhovnik, ki je bil glede na revščino v Kongu zelo premožen, na drugi strani pa mladoletni fantje, ki jim duhovnik pomaga duhovno in materialno. Starši so svoje otroke temu duhovniku zaupali, on pa je zlorabil njihovo zaupanje,"  je dejal in dodal: "Rad bi ga obiskal v Sloveniji in ga pred vsemi ljudmi vprašal, zakaj je otrokom uničil življenje."

zajem zaslona
Obtožbe zoper Jožeta Šomna, ki jih je objavil portal France24.

Duhovnik je na očeh, zato naj nas za otroke ne skrbi, so rekli

Spomladi so v nadškofiji potrdili, da so bili obveščeni o obtožbah proti slovenskemu duhovniku, a so, potem ko je naše tožilstvo ovadbo zavrglo, ustavili vse postopke. Ob tem so povedali, da je bil župnik pri njih na pogovoru, da so mu izrekli določene ukrepe, da pa je po njihovi oceni "dober duhovnik in nanj v njegovi župniji nikoli ni padla senca dvoma". So pa povedali, da je, glede na to, da v Afriki preiskava še poteka, za varnost otrok poskrbljeno tako, da "je duhovnik na očeh"  tako mariborske nadškofije kot Vatikana.

Novinarji Dela so se spomladi pogovarjal tudi z duhovnikom Janezom Cerarjem, koordinatorjem zavoda Dovolj.je, ki je pričevanja pregledal in podal oceno: "Menim, da so obtožbe verodostojne in da so se zlorabe resnično dogajale. Zapisani so imena, kraji in dogodki. Pomemben podatek je dejstvo, da so Vincentu Doylu odgovarjali ljudje na visokem položaju v hierarhiji Katoliške cerkve." Jože Šömen je spomladi za časnik Delo vse obtožbe zanikal, jih označil za izmišljotine in jih pripisal "nekemu narkomanu". 

Današnji odziv

Iz mariborske nadškofije, ki smo jo prosili za obširnejša pojasnila, so danes sporočili, kako natančno so ukrepali ob razkritju, kaj naj bi duhovnik zagrešil. Povedali so, da so o zadevi takoj obvestili Kongregacijo na nauk vere v Vatikanu in od nje prejeli odgovor, da se glede na že sprejete in izrečene previdnostne ukrepe počaka na izsledke predhodne preiskave.

Nato so od Dikasterija za nauk vere prejeli obvestilo, da po proučitvi aktov preiskav, ki jih je izpeljal nadškof Nadškofije Mbandaka-Bokoro v DR Kongo, omenjeni slovenski klerik ni ničesar zagrešil. "Dikasterij je dodal, da so bile obtožbe lažne, z namenom pridobitve finančne koristi. Primer je bil zaključen," so povedali.

Razložili so še, da so škofijskemu duhovniku, ki je bil osumljen storitve kaznivega dejanja spolne zlorabe, prepovedali delo z mladoletnimi in zadrževanje z njimi na samem ter reden stik s škofijskim ordinariatom in poročanje o svojem delu. "Prav tako smo podali prijavo policiji in pisno zaprosili ordinarija kraja, kjer naj bi do zlorab prišlo, da v skladu s cerkvenimi normami začne preiskovalni postopek ter mu obljubili vso potrebno pomoč in sodelovanje."

Jože Šömen odgovarja

Za odziv smo zaprosili tudi župnika. Zastavili smo mu več vprašanj in sicer: ali so ga v Slovenji ali DR Kongo zaradi obtožb zaslišali, ali je bil deležen kakšnih ukrepov, kako so bremena, ki mu jih nalaga več Afričanov, sprejeli ljudje iz njegove župnije in, ne nazadnje, kako se zagovarja. Povedal je samo, da ne v Kongu niti Sloveniji, ni bil deležen nobenega zaslišanja. O odzivih faranov je bil tudi bolj skop: "Koliko je kdo o teh govoricah slišal, ne vem. Me pa farani poznajo dolga leta in nimajo problemov," so bile njegove besede. Čakamo, da nam pove še, kako komentira obtožbe.

Oglasila se je domačinka

Prebivalka Slivnice, v kateri Šömen uraduje kot duhovnik, je dejala, da je že, "ko ga pogledaš, na njem nekaj odbijajočega. Nikoli mi ni bil všeč, zato moj zadnji otrok nima zakramentov. Očitno še vedno znam ocenit človeka. Nisem si mislila, da bi bil sposoben kaj takega," je povedala.