Kontroverzno

Profesor ostal brez službe, ker so študenti tarnali, da je njegov predmet pretežek

S.R.
6. 10. 2022, 21.52
Posodobljeno: 6. 10. 2022, 21.59
Deli članek:

V ZDA se je vnela ostra razprava glede ravnanja Univerze v New Yorku, ki je zaradi peticije študentov odslovila enega svojih profesorjev.

Univerza Princeton
Maitland Jones Jr je tako že razmišljal o upokojitvi.

Maitland Jones Jr., 84-letni profesor organske kemije na Univerzi v New Yorku, je avgusta prejel sporočilo dekana, v katerem ga je slednji obvestil, da univerza z njim prekinja pogodbo. Zgodba, ki jo je pred dnevi objavil New York Times in se je pozneje kot požar razširila po drugih ameriških medijih, se je začela s peticijo, ki jo je podpisalo nekaj več kot 80 od 350 študentov pri njegovem predmetu. Študentje so s peticijo odgovorne na univerzi opozorili, da je ta pretežek, da so ocene prenizke in da so bili med pandemijo covida-19 od profesorja deležni premalo podpore. Hkrati so imeli pripombe čez njegov način učenja. Študenti v peticiji sicer niso zahtevali, da naj Maitland Jones Jr ostane brez službe, so pa odgovornim na univerzi položili na dušo, da pri predmetu, ki ga ne izdela tako visok odstotek študentov in kjer so ocene tako nizke, »učenje in dobrobit študentov nista prioriteta,« kar da meče senco tako na oddelek za kemijo kot celotno ustanovo. Nekateri študentje so tarnali, da se zaradi pandemije na njegov predmet, ki je ključen za tiste, ki si želijo nadaljevati s študijem medicine, niso uspeli uspešno pripraviti.

Nekateri so mu stopili v bran

Odločitev univerze, da profesorja odpustijo, pa je zdaj sprožila gnev pri nekaterih starših in profesorjih, ki so mnenja, da incident kaže na vztrajno nižanje akademskih standardov. Na naslove več newyorških dekanov je prispelo pismo, pod katerega so se podpisali številni profesorji kemije, ki menijo, da je bila odločitev napačna. Skrbi jih, da bo ta primer še dodatno spodkopal moč in svobodo, ki ju uživajo univerze, ter bo oslabil zaupanje v preizkušene pedagoške prakse.

»Vsi si želimo, da bi študenti uspeli, a za vrednotenje uspeha uporabljamo neskladna, pogosto pomanjkljiva merila. Ena od posledic tega neskladja je ta, da naše delovanje usmerja strah,« je zapisala profesorica Stephanie Lee, ena od podpisnic pisma. Oglasili so se tudi nekateri starši študentov, ki so opozorili, da odločitev kaže na težavo v šolskem sistemu, ki da je do študentov preveč popustljiv.

Jones Jr, v profesorskih krogih spoštovan učenjak, ki je za področje organske kemije spisal tudi učbenik, si zaradi izgube službe sicer ne beli glave. Kot je pojasnil, je že tako razmišljal o upokojitvi, a ga predvsem skrbi, kaj bo poteza univerze pomenila za preostale profesorje in fakultete. Tiskovni predstavnik univerze je na drugi strani v obrambo svojega delodajalca navedel, da je bila odločitev upravičena. Slednja je po njegovih besedah temeljila tudi na dejstvu, da so prejeli veliko pritožb, v katerih se profesorju očita, da je njegov odnos »omalovažujoč,« da je »neodziven« in »vzvišen« ter da pri ocenjevanju ni transparenten.