Tako mastno služijo

Za odpiranje čaker pri znani podjetnici dve celi slovenski povprečni plači

P.K.
30. 9. 2022, 18.30
Deli članek:

V zadnjih letih se je ponudba alternativnih oblik zdravljenja po različnih metodah in področje duhovnosti, s programi iskanja sebe in za osebnostno rast, pri nas zelo razpasla. Zanimivo je, da se dejavnosti na tem področju lotevajo celo podjetnik, ki so bili do zdaj na čisto drugem 'terenu', nekateri denimo v gospodarstvu, kjer so želi uspehe.

Miran Juršič
Tanja Skaza je iz plastike šla v mentorstvo in osebni coaching.

Prej zelo uspešna v gospodarstvu je bila Tanja Skaza, širši javnosti poznana kot direktorica podjetja Plastika Skaza. Zadnja leta se je iz vodstvenega položaja firme umaknila in leta 2019 ustanovila Inštitut Skaza, pod katerim ustvarja kot coachinja, motivatorka in predavateljica na temo osebnostne rasti. Trži različna predavanja, svetovanja in izobraževanja. Del javnosti je to sprejel z zadržkom in se čudil njenemu angažmaju v tej smeri, ter cenam aranžmajev, ki jih ponuja.

Z oktobrom prične njena akademija Spremembe vredna, za katero je treba odšteti malo več kot 2400 evrov, kar je skoraj dve slovenski neto povprečni plači, ki znaša okoli 1300 evrov. Obsega devet tematskih sklopov oz. modulov, razporejenih na enajst srečanj do vključno februarja naslednje leto. Večina od tega je enodnevnih dogodkov v Ljubljani, nekaj pa večdnevnih na Obali ali v termah, vendar nastanitev ni vključena v ceno.

Koliko računa?

Med drugim Skaza obljublja, da bodo udeleženke, saj nagovarja predvsem ženske, spoznavale kdo so in kaj želijo, postavljale bodo družino, spoznavale boginje v sebi, moč sakralne čakre, odpirale bodo srčno čakro s ceremonialnim obredom in drugo.

Tanja Skaza ponuja še več storitev; osebni coaching, druge delavnice in izobraževanja. Med njim 3-dnevni šamanski obred ljubezni, za katere je imela v tem letu razpisanih več terminov in vsi so bili razprodani. Cena osnovnega paketa omenjenega 3-dnevnega dogodka je 1.120 evrov, malo več kot 4.000 pa staneta začetni in nadaljevalni paket omenjenega dogodka skupaj. Inštitut Skaza, pod katerim vsa omenjena dejavnost teče, je imel v prvem letu svojega obstoja, leta 2019, malo več kot 23.000 prihodkov, leta 2020 44.128 evra, lani pa občutno več – malo več kot 231.000 evrov.

Loginova zmanfestirala bogastvo

Podobna je zgodba Ize Sie Login, ki se je po tem, ko sta z možem prodala megauspešno podjetje Outfit7, najbolj znano po mobilni aplikaciji Talking Tom, s čimer sta postala najbogatejša Slovenca, tudi 'vrgla' v alternativo. Leta 2019 je odmevalo 11-dnevno potovanje na Havaje, ki ga je organizirala - Manifestacijo ljubezni, za več izobilja in izpopolnjenosti na vseh področjih. Vsakega udeleženca je stalo malenkost manj kot 7.000 evrov.

Mediaspeed
Izi Sii Login je blizu manifestacija.

Po naših informacijah ta njena dejavnost ni trajala dolgo. Imela je še nekaj predavanj na temo izobilja in manifestacije za splošno javnost, od izdaje knjige IZA in SAMOrog, v kateri je ubesedena pot poslanstva nje in njenega zdaj nekdanjega soproga, ta hip spet cilja bolj usmerjeno in sicer na mednarodne podjetnike, ki jim pomaga dosegati poslovne premike z zavestnim vodenjem, s katerim višje, na naslednji 'level', premikajo sebe in svoj posel.

Cena svetovanja v njeni akademiji Reemina za poslovneže stane 15.000 evrov. Malokdo sicer ve, da je v preteklosti, na začetku svoje kariere, že dolgo pred Outfit 7, imela svoj center za osebno rast v Kranju. Reemina deluje kot del Login5 Aphrodite Limited, s sedežem na Cipru.

Na stotisoče prihodkov vsako leto

Savina Atai je še ena Slovenka, ki je v alternativi našla svoj 'dom'. Nemalokrat je tarča očitkov, da to, kar počne, počne samo zaradi komercialnih interesov – dobrega zaslužka. Nekateri so ji naložili celo, da obrazna joga, ki je bila pred časom eden njenih glavnih prodajnih produktov (- prodaja sicer več storitev in blaga), z obljubo pomladitve in pozitivne vplive na celo telo, res samo komercialna, saj rezultate izkazuje z lastnim pomlajenim obrazom, ki naj bi mladostno izgledal zaradi lepotnih posegov, ne pa joge, je slišati na spletnih forumih. Te je sicer Ataijeva zanikala.

osebni arhiv
Javnost se sprašuje, če je vse na obrazu Savine Atai res naravno.

Zavod Savine Atai je imel 2017 za več kot 300.000 evrov prihodkov, naslednje leto skoraj 400.000. Izstopata leti 2019 in 2020, ko je ustvarila več kot 700.000 evrov, lani pa malo več kot 425.000 evrov.

Slovenci so ji(m) v nekaj letih pustili milijone

Zanimiva je zgodba Jasmine Kandorfer, ustanoviteljice podjetja Klepet ob kavi, katerega osrednja dejavnost je istoimenska oddaja na eni od komercialnih televizij. Njene teme so med drugim osebnostna rast, spiritualnost, alternativna medicina, zdrav življenjski slog in nutricizem. Na svoji spletni strani; vse vezano na TV oddajo in njene vsebine, tržijo različne storitve in produkte, med drugim si lahko za 100 evrov naročite astrološko natalno karto s konzultacijo, energijsko čiščenje stanovanja, hiše ali zemljišča za 150 evrov, astrologijo partnerstva za prav tako 150 evrov.

osebni arhiv
Jasmina Kandorfer s Klepetom ob Kavi in spremljajočimi dejavnostmi ustvarja dobičkonosen posel.

Prodajajo tudi 3-mesečni paket za nosečnice s prehranskimi dodatki za 185 evrov, kristale, kvantno resonančno magnetno analizo stanja telesa za 50 evrov, knjige in spletna predavanja. Prihodki podjetja so leta 2016 znašali okoli 200.000 evrov, leto kasneje pa več kot 862.000. Leta 2018 so se približali milijonu prihodkov, leta 2019 številka znaša 781.000, leta 2020 so ustvaril 815.000 evrov prihodkov, lani pa skoraj 900.000 evrov.