Dogovor Golob - Scholz

Krožna izmenjava: iz Slovenije v Ukrajino tanki, iz Nemčije v Slovenijo transportna vozila

G.G./STA
19. 9. 2022, 17.28
Posodobljeno: 19. 9. 2022, 17.41
Deli članek:

Slovenski premier Robert Golob se je z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem pogovarjal glede oboroževanje ukrajinske vojske.

Bobo
Fotografija je simbolična

V telefonskem pogovoru sta dosegla dogovor. 28 slovenskih tankov tipa M55S bo šlo v Ukrajino,  Slovenija pa bo iz Nemčije dobila 35 težkih 8x8 nakladalnih tovornjakov in pet težkih 8x8 vodnih cistern.

Kot so izpostavili v kabinetu premierja Goloba, je bil dogovor sprejet "v duhu solidarnosti z ukrajinskim narodom", ki se sooča z rusko agresijo, hkrati pa bo "ta krožna izmenjava okrepila tudi obrambno sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo".

Tudi o energetski krizi

Državi sta se sicer pred meseci pogovarjali tudi o možnosti, da bi Slovenija Ukrajini namenila svoje tanke tipa M84, Nemčija pa bi ji v zameno zagotovila svoje modernejše tanke, a do tega dogovora zaenkrat očitno ni prišlo.

Današnji telefonski pogovor med Golobom in Scholzem je bil sicer nadaljevanje njunega dialoga, ki se je začel ob obisku slovenskega premierja v Berlinu 12. julija. Kot pojasnjujejo v Golobovem kabinetu, sta voditelja izmenjala poglede na energetsko krizo in možne ukrepe s strani EU, da bi omilili sedanje visoke cene in podprli zmanjšanje povpraševanja po plinu in elektriki.

Izpostavila sta potrebo po hitrem odzivu EU in solidarnosti med državami članicami. V zvezi s tem je predsednik vlade izrazil zaskrbljenost zaradi volatilnosti cen elektrike, ki ima lahko resne posredne učinke na preostalo gospodarstvo, tudi prek inflacije. Pozval je k takojšnji uvedbi ustreznih tržnih varovalk.