Zaostrovanje

V novinarskih sindikatih RTVS za celodnevno stavko, Whatmough grozi z odpuščanjem 300 zaposlenih

M.K. / STA
19. 9. 2022, 17.46
Posodobljeno: 19. 9. 2022, 17.57
Deli članek:

Novinarski sindikati Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bodo stavko, v kateri med drugim zahtevajo novinarsko avtonomijo, zaostrili. Celodnevna opozorilna stavka bo 26. septembra. Generalni direktor v primeru nepovišanja RTV prispevka, grozi z odpuščanjem 300 zaposlenih.

STA
rtv Slovenija

Na dan celodnevne stavke bosta pred RTVS med 14. in 15. uro potekala novinarska konferenca in zbor zaposlenih, ob 19. uri pa bo na Trgu republike shod za javno RTV, je zapisala predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković. Podrobnosti bodo sporočili konec tedna.

Po njenih besedah pogajanja o razreševanju stavkovnih zahtev po več kot treh mesecih niso prinesla rešitev in napredka, razmere in grožnje zaposlenim z izmišljenimi postopki pa se zaostrujejo. Zaposleni zaradi nezadovoljstva odhajajo, vodstvo RTVS pa medtem zavrača vsako odgovornost za nastale razmere in padec programske kakovosti, je dodala.

Kot je opomnila, vodstvo RTVS nadaljuje s pritiski in poskuša disciplinirati ustvarjalce informativnega programa Televizije Slovenija (TVS), ob tem pa grozi tudi vsem, ki se solidarno postavijo za svoje sodelavce. Hkrati to vodstvo krši veljavni programsko-produkcijski načrt.

Generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough je z dopisom političnim strankam de-facto posegel v oblikovanje programskega časa zunaj referendumskega obdobja, vzporedno pa se za vodenje najpomembnejših oddaj informativnega programa vabi zunanje sodelavce, ki so glede na izkazane izkušnje nekompetentni.

Stavkovni odbor po njenih navedbah vidi pobudo vodstva zavoda za mediacijo kot zavlačevalni manever, ne pa kot iskren predlog, s katerim bi razreševali ali zbližali stališča na kateri koli točki stavkovnih zahtev. Glede na to je pobudo soglasno zavrnil.

300 zaposlenih na cesto?

Generalni direktor RTVS Whatmough je sicer danes posvaril, da je poslanstvo zavoda mogoče zagotoviti le ob njegovi finančni stabilnosti, česar pa brez dviga prispevka RTV ali izdatnega proračunskega finančnega vložka z letom 2023 ne bo več mogoče doseči. Premierja Roberta Goloba prosi za sestanek, kjer bi v dialogu skušali najti rešitev v skupno dobro.

Ob predpostavki, da se bo vlada dogovorila za dvig plač v javnem sektorju, kar pomeni tudi obvezo za RTVS, v zavodu ocenjujejo, da bo prihodnje leto pri njih nastala kar devetmilijonska vrzel. "Ves napor vodstva in socialnih parterjev se bo tako v hipu izničil, pokritje tako velike izgube brez pomoči ustanovitelja pa bi bilo mogoče le, če bi število zaposlenih zmanjšali kar za 300," je zatrdil prvi mož RTV Slovenija.