Bes narave

FOTO in VIDEO: Še vedno poplavljata Kolpa in Ljubljanica, velike pretoke imajo tudi nekatere druge reke

S.R./STA
18. 9. 2022, 08.01
Posodobljeno: 18. 9. 2022, 11.30
Deli članek:

Vremenske razmere so se umirile, s tem pa se umirjajo tudi razmere v Beli krajini. Kolpa sicer poplavlja tudi danes, a naj bi se počasi vračala v svojo strugo.

Facebook/Marjan Lisac
Posledice poplav v občinah Osilnica in Kostel.

V soboto je v delih Slovenije zapadlo več kot 300 litrov dežja na kvadratni meter, ponekod je bil prisoten tudi močan veter, zaradi obilnega deževja pa so že nekaj dni na terenu gasilci po vsej državi. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je bilo v soboto aktiviranih devet poklicnih in 187 prostovoljnih gasilskih društev, posredovali pa so na skoraj 300 lokacijah.

Osilnica in Kostel

Tako v občini Osilnica kot občini Kostel do preklica velja ukrep prekuhavanja vode. Ukrep prekuhavanja vode v jugovzhodni Sloveniji velja tudi za občino Črnomelj z izjemo vodovodnega sistema Damelj.

Reka Kolpa, ki je v soboto največ škode povzročila v Osilnici in Kostelu, poplavlja tudi danes. Razmere na terenu si je v soboto ogledal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved, ki je obljubil pomoč države. V soboto proti večeru je na območju sicer nehalo deževati, deroča reka Kolpa s pritoki pa se je počasi začela vračati v strugo.

Največ škode je na infrastrukturi, saj v občini Kostel niti ena cesta ni ostala nepoškodovana. Kot je za Val 202 pojasnil podžupan občine Miran Briški, bodo zaradi sanacije nekatere ostale zaprte čez vso zimo, škoda pa bo zagotovo presegla milijon evrov.  Poplavljenih je bilo tudi približno 30 stanovanjskih hiš, ki bodo potrebne popolne sanacije. Težave so imeli tudi nekateri vodovodi, zaradi česar je nekaj vasi ostalo brez vode ali pa je ta motna in jo morajo prekuhavati.

Trenutno se tam ukvarjajo s podrobnim pregledom stanja. Vasi ob Kolpi so po umiku reke znova dobile dostop, nimajo pa še informacije, kako je s prehodnostjo cest od Kostela do Osilnice in od Kostela do Starega trga.

STA
Poplave v Kostelu.

Danes je po besedah županje Alenke Kovač v Osilnici sonce, skupaj s tem pa sta stekla temeljitejša sanacija in pregled škode. Osilnica sicer še naprej ostaja dostopna le preko Hrvaške, to je od Starega trga v Ložu v občini Loška dolina, preko hrvaškega Čebra do mejnega prehoda Zamost. Cesta prek Kočevske reke in Strme rebri ostaja v Podvrhu zaprta, saj zaradi vdorov vožnja po njej ni varna. "Kot vse kaže, bomo še nekaj časa odrezani od sveta, zato si želimo, da si pristojni čim prej ogledajo škodo in da začnemo s sanacijo," je za STA dejala županja. Največ škode je po njeni oceni nastalo na državnih cestah in poplavljenih hišah.

Vodnatost rek

Danes je pričakovati tudi poplavljanje Ljubljanice s pritoki na Ljubljanskem barju. Razlivala se bo tudi Krka, a le na območju vsakoletnih poplav. Močno deževje je posledice pustilo tudi na zadrževalniku v Žibršah na Logaškem. Po besedah župana Berta Menarda bodo v ponedeljek na ministrstvo za okolje naslovili zahtevo za sanacijo.

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bo danes povečini sončno, dopoldne ponekod še megleno. Popoldne se bo v severnih krajih oblačnost povečala. Kot so malo po 9. uri na Twitterju pojasnili pri Arsu, je vodnatost rek po Sloveniji trenutno "srednja do velika, reke upadajo." Še vedno poplavljata Kolpa in Ljubljanica na Ljubljanskem barju, velike pretoke pa imajo tudi reke v povodju Vipave, Ljubljanice, Krke, Kolpe in reka Rižana. "Danes in v prihodnjih dneh se bo vodnatost rek zmanjševala povsod po državi," so dodali.

Razmere na cestah

Zaradi poplav je cesta Dobrova-Polhov Gradec zaprta pri Dvoru pri Polhovem Gradcu. Cesta Žaga-Kobarid je zaprta zaradi udora cestišča pri Kobaridu. Obvoz za vozila do tri tone in pol je po cesti mimo kampa. Na cesti Žaga-Kobarid promet urejen izmenično enosmerno pri Srpenici zaradi zemeljskega plazu. Zaprta je še lokalna cesta Peške Kandrše-Trata.

V jugovzhodni Sloveniji so popolne zapore na cesti Zgornji Čačič-Osilnica pri Podvrhu, na cesti Metlika-Božakovo na odseku Rosalnice-Radoviči, na relaciji Osilnica-Bosljiva Loka-Gašparci, na cesti Fara-Grgelj-Laze pri Predgradu, odsek Gašparci-Grivac na relaciji Petrina-Mirtoviči ter odsek Prelesje-Grgelj na cesti Kot-Grgelj-Fara. Mejni prehod Sodevci je zaradi poplavljenega cestišča zaprt za ves promet.

STA
Poplave v Borovnici.

Na gorenjski avtocesti je na priključku Vodice zaprt uvoz proti Kranju, obvoz je urejen preko priključka Brnik. Cesta Cerknica-Rakitna je do 15. oktobra zaprta med Cerknico in Begunjami pri Cerknici. Cesta Ljubljana-Šentvid-Vodice je popolnoma zaprta v Tacnu, do 22. decembra. Obvoz je možen po avtocesti med priključkoma Brod in Šmartno v obe smeri, tudi za vozila brez vinjete.

Zaradi del na italijanski strani bodo na cesti čez prelaz Predel nočne popolne zapore, od 19. septembra do 17. oktobra, med 19. in 6. uro. Delovne zapore se nahajajo tudi na ljubljanski severni obvoznici. Na štajerski avtocesti bo predvidoma do 26. septembra zaprt bencinski servis na počivališču Lopata proti Ljubljani.