Izjum: na truplih znaki mučenja

Po odkritju množičnega grobišča poziv k ustanovitvi mednarodnega tribunala za vojne zločine

E.J./STA
17. 9. 2022, 19.31
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 21.28
Deli članek:

Potem ko so na območju ukrajinskega mesta Izjum odkrili okoli 450 grobov, v katerih so po navedbah Kijeva večinoma trupla civilistov, ki so jih mučili in ubili ruski okupatorji, je češko predsedstvo EU danes pozvalo k ustanovitvi mednarodnega tribunala za vojne zločine, na katerem bi sodili odgovornim za poboje.

profimedia
Češki zunanji minister poziva k hitri vzpostavitvi posebnega mednarodnega tribunala, po tem , ko so v Izjumu odkrili množično grobišče z 450 trupli.

"V 21. stoletju so tovrstni napadi na civilno prebivalstvo nepredstavljivi in odvratni," je na Twitterju zapisal češki zunanji minister Jan Lipavsky. "Tega ne smemo spregledati. Smo za kaznovanje vseh vojnih zločincev," je dodal in pozval k "hitri vzpostavitvi posebnega mednarodnega tribunala, ki bo kazensko preganjal kazniva dejanja agresije".

profimedia
Češki zunanji minister Jan Lipavsky.
Po grozljivem odkritju v Izjumu je vodja regionalne uprave v regiji Harkov Oleg Sinegubov sporočil, da so na kar 99 odstotkih doslej izkopanih trupel znaki mučenja. Po navedbah komisarja za človekove pravice v ukrajinskem parlamentu Dmitra Lubineca je v grobovih na na osvobojenih območjih v Harkovu verjetno pokopanih več kot tisoč Ukrajincev.

profimedia
Ali zaradi Izjuma ruskega predsednika Vladimirja Putina čaka Mednarodno kazensko sodišče?
Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v petek sporočil, da je ob odkritju "globoko pretresen" ter da se mora "to nehumano ravnanje ruskih sil, ki je v popolnem nasprotju z mednarodnim humanitarnim pravom in ženevskimi konvencijami, nemudoma končati".

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v četrtek izjavila, da želi videti ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi zločinov v Ukrajini pred Mednarodnim kazenskim sodiščem.