Posledice

Dolgi covid kot kajenje škatlice ali dve cigaret na dan

G.G./STA
14. 9. 2022, 15.35
Posodobljeno: 14. 9. 2022, 15.39
Deli članek:

Na ministrstvu za zdravje so v smernice za prihodnje leto vključili tudi programe za zdravljenje posledic dolgotrajnega covida-19 na primarni ravni zdravstva. Delo ekip fizioterapevtov, socialnih delavcev in psihologov bo financiral Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), je napovedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Iz zdravstva že dlje časa prihajajo opozorila o številnih zdravstvenih težavah ljudi po prebolelem covidu-19. Na dolgotrajne posledice covida-19 je v torek opozoril tudi direktor Zdravstvenega doma (ZD) Maribor Jernej Završnik. Covid-19, predvsem ob okužbi s kornavirusno različico omikron, po njegovih besedah povzroča vnetje krvnih žil v vseh organih. "Ugotavljamo, da okužba z različnimi sevi povzroča podobne posledice kot kajenje ene ali dveh škatlic cigaret na dan," je opozoril. To bi lahko vodilo v porast bolnikov z demenco in alzheimerjevo boleznijo. V Centru za krepitev zdravja tamkajšnjega zdravstvenega doma tako od junija deluje program za bolnikov po prebolelem covidu-19.

Bešič Loredan je poudaril, da bodo izkušnje iz Maribora v smernicah za prihodnje leto prenesli na raven celotne države. "Želimo, da v letu 2023 obravnava dolgega covida-19 postane rutinska in da je plačana s strani ZZZS," je napovedal. 

Državni sekretar in vodja koordinacijske skupine za covid-19 na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc je pojasnil, da se Slovenija glede na epidemično stanje še vedno nahaja v prvi fazi, ki pretežno vključuje priporočila covidnih ukrepov. Ob trenutnem epidemičnem stanju ni strahu, da bi prešli v drugo fazo, je zagotovil Bešič Loredan.