Takšen je zakon v Iowi

Najstnica ubila svojega posiljevalca, zdaj mora njegovi družini plačati odškodnino – 150 tisoč dolarjev

E. J.
14. 9. 2022, 14.10
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 20.42
Deli članek:

15-letnica v ZDA, žrtev trgovine z ljudmi in zvodnika, ki je ubila 37-letnega moškega, ki jo je posilil, mora njegovi družini plačati visoko odškodnino.

Shutterstock
15-letnica je bila žrtev trgovine z ljudmi, zvodnik jo je pridajal moškim za seks, ki so jo posiljevali. Ko jo bila prodana za 37-letniku, ki jo je večkrat posilil, ga je nato, ko je zaspal, 30-krat zabodla.

Najstnico v ZDA, ki je do smrti zabodla moškega, za katerega trdi, da jo je posilil, je sodišče v ameriški zvezni državi Iowa obsodilo na pet let pogojne kazni. A to še ni vse. 17-letna Pieper Lewis mora plačati tudi 150.000 dolarjev odškodnine družini posiljevalca Zacharyja Brooksa. Lani je priznala krivdo za nenameren umor in namerno poškodbo. Če bo prekršila pogojno kazen, pa ji grozi 20 let zapora.

Sodišče ji je odredilo, da mora živeti v posebnem objektu in nositi nadzorno napravo.
"Moj duh je uničen, a še vedno sije skozi plamene. Poglejte me, kako rjovim, sijem in rastem. Jaz sem preživela," je po poročanju BBC včeraj dejala Lewisova.

Najstnici so sprva celo nameravali soditi za naklepni umor in če bi bila obsojena, bi dobila smrtno kazen brez možnosti pomilostitve, pa poročajo ameriški mediji.

"Velikokrat me je posilil"

Leta 2020 je najstnica spala na hodniku, potem ko je pobegnila iz nasilnega doma. Moški jo je vzel k sebi in jo začel prodajati drugim za seks. Lewis je povedal, da je bil eden od moških, ki je plačal zanjo, tudi 37-letni Brooks in da jo je večkrat posilil.

Pieper Lewis, ki je bila takrat stara 15 let, je tako junija 2020 Brooksa zabodla več kot 30-krat. Čeprav je priznala, da je storila kaznivo dejanje, je svoja dejanja branila.

"Nekomu sem vzela življenje. A tega tistega dne nisem hotela. Čutila sem, da nisem varna in da sem v nevarnosti, zato sem to storila. A to ne izniči dejstva, da sem storila kaznivo dejanje,''  je dejala Pieper Lewis.

Policija in tožilstvo med sojenjem nista oporekala, da je bila Lewisova spolno zlorabljena in del trgovine z ljudmi. Toda tožilstvo je trdilo, da je Brooks spal, ko ga je zabodla, in ji zato takrat ni predstavljal neposredne grožnje. Kot še poroča BBC, je bilo slišati tudi očitke, da je otroke oropala očeta.

Sodnik David M. Porter je tudi pojasnil visoko odškodnino in dejal, da mu drugega ni preostalo, saj tako zahteva zakon v Iowi, ki ga mora spoštovati.