Pobrali jim bodo polovico blagajniškega izkupička

Novi najemniki bara v Cukrarni: Za najmanj 4000 evrov mesečne najemnine bodo deležni trde roke

S.R.
14. 9. 2022, 17.30
Posodobljeno: 14. 9. 2022, 19.50
Deli članek:

Zainteresiranim gostincem se odpira možnost najema gostinskega objekta v prostorih ene od bolj »imenitnih« pridobitev Mestne občine Ljubljana v zadnjih letih, Galeriji Cukrarna, če jih le ne bodo vzeli poguma precej zajetni pogoji iz razpisa.

Bobo
Prenovljena tovarna sladkorja oziroma Cukrarna je vrata odprla septembra lani.

Galerija Cukrarna na ljubljanskem na Poljanskem nasipu, ki je zrasla na pogorišču nekdanje rafinerije sladkorja oziroma v dolga leta praznih prostorih tega industrijskega objekta iz prve polovice 19. stoletja, išče novega podnajemnika, ki bo tam skrbel za gostinsko ponudbo. Kot je razvidno iz javnega razpisa, ki ga je objavil javni zavod Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML), pod okrilje katerega spada galerija, se namreč v najem s koncem septembra znova oddaja Bar Cukrarna.

Tistim, ki galerije, ki jo je septembra lani po celoviti prenovi slavnostno otvoril ljubljanski župan Zoran Janković, še niso obiskali in z lokacijo niso seznanjeni, bo koristil podatek, da se bar nahaja v pritličju galerije in se ponaša z notranjo površino 238 kvadratnih metrov, zavidljivim vrtom s stopniščem in letnim šankom, pri čemer se lokal oddaja delno opremljen, za dokončno opremljenost prostorov pa bo poskrbel najemodajalec, torej MGML oziroma Galerija Cukrarna. A pri razpisu v oči bode predvsem pester nabor posebnih pogojev oddaje, ki vključuje impresivnih 24 postavk, ki znajo odgnati marsikaterega interesenta. Izbranec bo sicer moral za najemnino izkašljati najmanj 4000 evrov na mesec, ki je najnižja izhodiščna cena, ki jo lahko ponudi. Na razpisu bodo seveda izbrali najugodnejšega ponudnika, ki bo tisti, »ki bo ponudil najvišjo najemnino za mesečni najem ponujenega poslovnega prostora, vendar najmanj v višini izhodiščne najemnine, in najboljšo vsebino programa.«

Bobo
Zapuščena Cukrarna pred prenovo.

V določenih primerih bo ob polovico prihodka

Med posebnimi pogoji, ki jih bo moral sprejeti najemnik, se sicer nahaja nekaj zanimivih, pa tudi nekaj nekoliko spotakljivih. Najemnik bo denimo moral soglašati, da ime bara, ki se trenutno imenuje Bar Cukrarna, določi najemodajalec.

Bodoči najemnik se bo moral prav tako posloviti od polovice čistega dobička od blagajniškega izkupička, kadar bo v galeriji potekala kakšna javna prireditev, ki jo organizira Galerija Cukrarna. Čisti dobiček, ki si ga bodo pozneje razpolovili, se bo izračunal »glede na promet bara v času ene uro pred pričetkom prireditve do najmanj ene ure po zaključku prireditve.« V kolikor bo šlo za zaključene prireditve in prireditve komercialnega značaja, ta delitev dobička ne bo potrebna.

V razpisu je hkrati navedeno, da je, ko je sama galerija zaprta, bar pa odprt, za varnost v galerijskih prostorih odgovoren najemnik, ki mora za ta namen določiti odgovorno osebo oziroma varnostnika, ki bo prostore varoval ter dosledno zaklepal kletni in pritlični del stavbe, pri čemer mora glede načina delovanja zeleno luč dati galerija. »V primeru sprožitve alarma zaradi neustreznega varovanja v času, ko je galerija zaprta in deluje le bar, stroške intervencije nosi najemnik.«

Facebook/Cukrarna.bar
Bar Cukrarna se ponaša z notranjo površino 238 kvadratnih metrov.

Bolj ali manj zavezane roke glede prireditev, ureditve in programa

Hkrati bo imel najemnik precej zavezane roke, kar zadeva zaključene sprejeme in lastne prireditve, te se namreč lahko izvajajo le »v izrednih primerih in le s pridobitvijo predhodnega pisnega soglasja najemodajalca,« pri čemer bo treba najemodajalca v vsakem primeru navesti kot koproducenta oziroma partnerja dogodka. To zadnjo zahtevo so v razpisu pojasnili z dejstvom, da se na tovrstnih dogodkih uporablja tehnična oprema, ki je na voljo v baru. Precej pičle so tudi njegove možnosti, ko je govora o notranji in zunanji ureditvi prostorov. Za vsako odločitev, vključno z morebitno dodatno opremo, je namreč potrebno predhodno pisno soglasje najemodajalca ter tudi, v kolikor tako presodi slednji, pozitivno mnenje »organa s področja varstva kulturne dediščine in arhitekturnega biroja Scapelab. Ureditev oziroma oprema mora biti v skladu z visokimi estetskimi in funkcionalnimi standardi, v skladu s predpisi varstva kulturne dediščine,« so navedli.

Najemnik se bo moral z galerijo tudi usklajevati glede vsebinskega, prostorskega, zvočnega in svetlobnega načrta izvedbe prireditev, sicer pa kakršne koli »razstavne dejavnosti in predstave, performansi ali katere koli druge scenske umetnosti ter ostali kulturni dogodki s področja delovanja zavoda,« če ne gre za dogovorjen oziroma koordiniran dogodek, niso dovoljene. Tudi sicer pa se bo moral najemnik pri svojem programu prilagajati vsebinskemu programu galerije. Redna koordinacija bo potekala mesečno, pri čemer mora biti program »načrtovan vsaj pol leta vnaprej in omogočati odstopanja, vendar morajo biti vsebine in termini potrjeni s strani Galerije Cukrarna.« Pri programu ima tako terminsko kot vsebinsko prednost program galerije. Na splošno pa mora biti obratovalni čas prostorov v »celoti podrejen potrebam in hišnemu redu Galerije Cukrarna.«

Bobo
Galerija Cukrarna

Sozvočje

Kot zanimivost velja opozoriti tudi na enega od kriterijev, na podlagi katerih bo galerija izbirala najustreznejšega ponudnika. Glasba! Kot so namreč navedli v razpisu, mora biti ta »prilagojena kavarniškim/barskim standardom in v sozvočju z vsebinami Galerije Cukrarna tudi v času, ko je galerija zaprta.« Glasbeni program mora namreč slediti programskim in vsebinskim smernicam Galerije Cukrarna, torej mora biti v skladu s »sodobnimi umetniškimi praksami, ki so vpete v mednarodne tokove umetnosti.« Teh umetniških praks v galeriji niso podrobneje pojasnili, a gre glede na temeljitost tega obsežnega razpisa pričakovati, da jih kandidati, ki bodo oddali ponudbo, poznajo.

Bar Cukrarna se sicer oddaja za določen čas petih let, oddaja ponudbe pa je možna do 11. ure na dan 22. septembra. Le eno uro pozneje bo potekalo javno odpiranje ponudb. Koliko jih bo, bo odvisno predvsem od hrabrosti potencialnih kandidatov, ki so se uspeli prebiti skozi obsežen nabor razpisnih pogojev in so pripravljeni na to, da bodo dejavnost opravljali v okovih.

Bobo
Galerija Cukrarna