To je vzrok...

Kaj se dogaja v Španiji, kjer je bilo v juliju in avgustu 16 tisoč presežnih smrti?!

P.K.
12. 9. 2022, 16.33
Posodobljeno: 12. 9. 2022, 16.35
Deli članek:

V tej sredozemski državi se to poletje soočajo s črno statistko in sicer v juliju in avgustu beležijo kar 16.000 presežnih smrti.

Dreamstime
Vročina bo vse hujša. Neizogibne bodo tudi s tem povezane smrti.

Večina jih je preminila zaradi covida-19, več tisoč pa jih je življenje izgubilo zaradi ekstremne vročine, ki je to poletje obremenjevala državo. Po več tednov skupaj so bile namreč temperature v Španiji okoli 40 stopinj Celzija.

Vročina je kompleksna okoliščina, ki ima lahko na človeka, če je ta zelo huda, tudi fatalen učinek. Najbolj ranljivi so starejši in otroci, bolniki z obolenji, npr. bolniki s srčno žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic in osebe z duševnimi motnjami.

Avstralska univerza Monash je s svojo 20-letno študijo sklenila, da na leto zaradi vse hujše vročin, kar je posledica podnebnih sprememb, umre 5 milijonov ljudi! Raziskovalci so dejali, da se je število smrti zaradi ekstremne vročine letos še posebej zvišalo v vzhodni Evropi. Ljudje, ki so umrli zaradi z vremenom povezane vročine so, so povedali, najpogosteje doživeli srčni napad, srčni zastoj ali možgansko kap.  

Twitter
Zadnji stolpec po mesecih prikazuje število presežnih smrti. V juliju jih je bilo kar 11.279.