Pocenitev

To so nove cene bencina in dizla!

S.R./STA
12. 9. 2022, 15.14
Posodobljeno: 12. 9. 2022, 15.29
Deli članek:

Regulirani ceni pogonskih goriv bosta jutri nižji, je danes sporočilo gospodarsko ministrstvo.

Bobo
/

95-oktanski bencin bo od torka zunaj avtocest stal 1,354 evra, dizel pa 1,683 evra na liter. Bencin se bo tako pocenil za 13,7 centa, dizel pa za 8,4 centa. Cene bodo veljale do 26. septembra. Na cene, ki bodo veljale od torka, je med drugim vplivala tudi petkova odločitev vlade, po kateri je znova ukinjena obveznost plačila okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida za dizel, motorni bencin, kurilno olje in zemeljski plin. Vlada je junija plačevanje te dajatve začasno ukinila, nato jo je z 2. avgustom znova uvedla, sedaj pa znova začasno ukinila.

Cene se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

V torek bodo v veljavi tudi regulirane cene kurilnega olja. Vlada je v petek spremenila uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, po kateri bodo poleg marž za bencin in dizel zunaj avtocest omejene tudi marže za kurilno olje, in sicer na 0,08 evra za liter. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja bo od torka 1,366 evra na liter.