Velik udarec Kremlju

Ukrajinska protiofenziva kot »snežna kepa, ki se kotali po pobočju«

S.R.
12. 9. 2022, 16.15
Deli članek:

Ruske oblasti so na osupljiv uspeh ukrajinske vojske v zadnjem tednu odgovorile z raketnim napadom na ukrajinsko kritično infrastrukturo, a dejstvo ostaja, konflikt se je premaknil z mrtve točke, pobuda pa je na ukrajinski strani.

Defense of Ukraine
Ruski vojski v Harkovu ni uspelo ustaviti ukrajinskih tankov.

»Še vedno menite, da smo [Rusi in Ukrajinci] 'en narod'? Še vedno mislite, da nas lahko prestrašite, zlomite?... Imeli bomo plin, svetlobo, vodo in hrano... a ne bomo imeli vas!« je po raketnem napadu na termoelektrarni izjavil Zelenski.

Včerajšnji potrditvi ruskega obrambnega ministrstva, da se ruska vojska v regiji Harkov umika na drugo stran reke Oskil, s čimer je večji del regije znova padel v roke Ukrajincev, je sledil raketni napad na ukrajinske termoelektrarne. Rusi so se tako na poraz na bojišču, ki je bil posledica bliskovite protiofenzive ukrajinske vojske, odzvali z napadom na ukrajinsko kritično infrastrukturo. V skladu z navedbami ukrajinskih zračnih sil naj bi njihova zračna obramba prestregla devet od 12 manevrirnih izstrelkov, ki so jih Rusi izstrelili z območja Črnega in Kaspijskega morja. Preostali izstrelki so zadeli termoelektrarni v Harkovu in Kremenčuku, zaradi česar je več mest v regijah Harkov, Doneck, Zaporožje, Dnepropetrovsk in Sumi ostalo brez elektrike, pri čemer naj bi bila v več krajih prekinjena tudi dobava vode. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v odzivu dejal, da gre za »teroriste in napad na kritično infrastrukturo. Niso napadli vojaških objektov, cilj je ljudem odvzeti svetlobo in toploto.« Ukrajinsko zunanje ministrstvo pa je ruski napad nemudoma označilo za »dejanje iz obupa.« Nad čim naj bi torej obupavale ruske oblasti?

Twitter/war_mapper
Ukrajinska vojska je v dobrem tednu dni osvobodila skoraj celotno regijo Harkov.

Presenečenje v Harkovu

Ukrajinska vojska je imela v ozadju precej preudarne protiofenzive v regiji Herson na jugu države pripravljeno presenečenje v regiji Harkov, kjer se nahaja najsevernejša od trenutno treh aktivnih bojnih črt. 6. septembra zjutraj so tam začeli z bliskovito protiofenzivo, s katero so hitro zlomili odpor ruske vojske ter osvobodili dva pomembna logistična vozlišča, najprej mesto Kupjansk in nato še večji del Izjuma, ki so ga v naglici zapuščali skorajda odrezani ruski vojaki. Kot je v nedeljo potrdil vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni, so do 11. septembra uspeli osvoboditi več kot 3000 kvadratnih kilometrov ukrajinskega ozemlja, tako so v zgolj prvem delu septembra osvobodili več ozemlja, kot so ga ruske sile zavzele v več mesecih mučnih bojev. Glede na ocene nekaterih drugih virov bi lahko celotno nedavno osvobojeno ozemlje na jugovzhodu države obsegalo tudi do 9000 kvadratnih kilometrov, torej območje v velikosti Cipra, poroča britanski tednik The Economist. Z bojišča prihajajo poročila o paničnem begu ruskih vojakov, obkoljenih enotah, ogromni količini zapuščene vojaške opreme in tudi velikem številu ruskih vojnih ujetnikov.

Ukrajina je s ponovnim zavzetjem tega dela države, zlasti strateško pomembnega Izjuma, vsaj začasno povsem onemogočile daljnosežne ruske načrte o zavzetju mest Slovjansk in Kramatorsk ter tudi celotne regije Donbas. Gre za velik udarec Kremlju, ki odpira možnost za nadaljnje operacije, kot je morda celo osvoboditev Severodonecka, ki ga je ruska vojska po več tednih krvavih bojev zavzela šele konec junija. Ukrajinska vojska medtem nadaljuje z osvobajanjem posameznih zaselkov, na družabnih omrežjih pa se že pojavljajo posnetki ukrajinskih vojakov celo z mejnih prehodov z Rusijo. Ukrajinske oblasti so denimo danes potrdile, da je njihova vojska samo v zadnjih 24 urah izpod ruskih krempljev osvobodila več kot 20 novih krajev in vasi. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je bliskovito protiofenzivo, s katero so ruski vojski in predsedniku Vladimirju Putinu zadali bržkone največji poraz po uspešni obrambi Kijeva na začetku invazije, za časnik Financial Times opisal kot »snežno kepo, ki se kotali po pobočju.« 

Strateška »prerazporeditev« sil?

»Bile so storjene napake. Menim, da bodo izpeljali nekatere sklepe. Morda ni prijetno, če nekomu resnico poveš v obraz, a jaz rad govorim resnico,« je glede katastrofe v Harkovu dejal razvpiti čečenski voditelj Ramzan Kadirov, ki je ostro obsodil umik ruskih vojakov in pozval k spremembi strategije.

Rusko obrambno ministrstvo, ki je včeraj potrdilo tudi umik enot iz Izjuma, dogajanja sicer ni označilo za poraz, temveč je navedlo, da gre za strateško odločitev oziroma »prerazporeditev« sil na druga območja. Ukrajinske oblasti na drugi strani protiofenzivo slavijo kot velik uspeh. Kot je pojasnil Reznikov, so vojaki, ki sodelujejo v operaciji, utrujeni, a je vzdušje izjemno dobro, saj je to »znak, da je Rusija premagljiva.« Obenem je opozoril na nevarnost morebitnega ruskega protinapada, saj na osvobojenem ozemlju zdaj nimajo vzpostavljenih ustreznih obrambnih linij in logističnih povezav. »S protiofenzivo se osvobodi ozemlje, nato ga moraš nadzirati in biti pripravljen na njegovo obrambo,« je poudaril. Reznikov se je dotaknil tudi dogajanja v Hersonu, kjer protiofenziva poteka že dlje časa in kjer Ukrajinci ne napredujejo tako bliskovito, a je napredek vseeno otipljiv. Po njegovih navedbah gre tam večinoma za kmetijsko območje s številnimi namakalnimi kanali, ki jih ruska vojska uporablja kot obrambne jarke. Na britanskem obrambnem ministrstvu so medtem ocenili, da ruska vojska v regiji Herson le s težavo oskrbuje svoje enote na desnem bregu reke Dneper, ki ga v želji po osvoboditvi strateško pomembnega pristaniškega mesta Herson poskuša zavzeti ukrajinska vojska. To ozemlje brani več tisoč ruskih vojakov, a je njihov položaj iz dneva v dan bolj negotov.

Če so na ruskem obrambnem ministrstvu »načrtovano prerazporeditev« vojakov potrdili, pa so glede »posebne vojaške operacije,« za katero vseskozi trdijo, da »poteka v skladu z načrti,« zaenkrat precej bolj redkobesedni Putin in drugi najvišji predstavniki Kremlja. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sicer dejal, da se bo »posebna vojaška operacija« nadaljevala, dokler ne bodo dosegli prvotno zastavljenih ciljev. Glasnejši so razni politični komentatorji na ruski televiziji in uprabniki na družabnih omrežjih, a tam prevladujejo razjarjeni, pogosto panični glasovi srditih podpornikov invazije na Ukrajino, ki od Putina terjajo oster odziv in ga znova pozivajo k splošni vojaški mobilizaciji. Ukrajina je na drugi strani v veliki meri odvisna od vojaške pomoči »Zahoda,« ki bi lahko, če bi konflikt obstal na mrtvi točki, tudi usahnila. Ukrajinska vojska je po navedbah »zahodnih« analitikov z uspešno protiofenzivo dokazala, da je možna tudi vojaška zmaga.