COVID-19

Novi poživitveni cepivi na voljo predvidoma že prihodnji teden

M. T. V.
9. 9. 2022, 10.58
Posodobljeno: 9. 9. 2022, 11.42
Deli članek:

Delovali naj bi tako proti originalni različici kovida kot kot tudi omnikronu, a gre za poživitveni odmerek, ne osnovno cepivo.

STA
Dr. Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica cepljenja

1. septembra je Evropska agencija za zdravila odobrila dve novi, prilagojeni cepivi proti kovidu, namenjeni za poživitveni odmerek, ki delujeta tako proti originalni, tako imenovani vuhanski različici virusa kot tudi omnikronu, ki je letos prevladujoč tudi pri nas. Z NIJZ-ja so sporočili, da sta novi bivalentni cepivi Pfeizerja in Moderne že naročeni, če bo urejena vsa potrebna dokumentacija, bi se cepljenje z njima lahko začelo že prihodnji teden.

»Novi prilagojeni cepivi sta namenjeni le za poživitvene odmerke, za osnovno cepljenje pa ostajajo stara cepiva,« je povedala nacionalna koordinatorica cepljenja dr. Marta Grgič Vitek. Z novima cepivoma se lahko cepijo starejši od dvanajst let, ki so že prejeli vsaj osnovno cepljenje in je od njega minilo vsaj tri mesece. »Priporočamo ga predvsem skupinam z večjim tveganjem za težji potek bolezni, torej ranljivim kroničnim bolnikom, stanovalcem domov za ostarele in vsem starejšim od 60 let.« Hkrati na NIJZ-ju vsem tem priporočajo še cepljenje proti gripi in pnevmokoknim okužbam – tudi slednje naj bi bilo letos za ogrožene skupine brezplačno.

»Klinične študije kažejo, da novi cepivi zagotavljata višji nivo protiteles ter nevtralizirata tako omikrom in njegove podrazličice kot osnovno različico kovida. Kako je z dejansko učinkovitostjo cepiv pa je težko govoriti, ker teh podatkov nimamo. Vemo, da so bolj imunogena, da torej izzovejo višji nivo protiteles, kako bo to v resnici, pa se bo šele videlo. A naj poudarim, da tudi dosedanja cepiva zelo dobro ščitijo proti težkemu poteku bolezni,« je na vprašanje o učinkovitosti odgovorila dr. Marta Grgič Vitek.