Nasvet slovenskim gospodinjstvom

Minister Kumer: počakajte z nakupom kurilnega olja!

E.J./STA
1. 9. 2022, 16.19
Posodobljeno: 1. 9. 2022, 16.44
Deli članek:

Če ste med tistimi, ki se ogrevajo s kurilnim oljem in ga še niste kupili, minister za infrastrukturo svetuje: počakajte!

Arhiv
Vlada naj bi se nagibala k mehki regulaciji trga kurilnega olja, pravi minister Kumer.

Poseg na trg kurilnega olja ni več vprašanje, vprašanje je le, kako regulirati, je danes v odgovoru na novinarsko vprašanje na to temo odgovoril minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Gospodinjstvom, ki se ogrevajo s tem energentom, zato svetuje, naj z nakupom če počakajo. "Želimo, da je ta ukrep čim prej sprejet," je zatrdil. Po Kumrovih besedah vse več analiz kaže, da bo morala vlada poseči tudi na trg kurilnega olja. Trenutno pripravljajo simulacije in izračune, na kakšen način ukrepati. Na voljo naj bi bili trda in mehka regulacija, vlada pa se nagiba k mehki, je razkril minister.

STA
Minister za infrastrukturo Bojan Kumer svetuje, da nakup kurilnega olja še malce odložite.

Vnovična regulacija

Na izrecno vprašanje, ali gospodinjstvom, ki za ogrevanje uporabljajo kurilno olje, priporoča, naj še počakajo z nakupom, je odgovoril pritrdilno.

Cena kurilnega olja je bila sicer regulirana že od začetka novembra do sredine maja. Ob začetku regulacije je bila pri okoli evru za liter, vmes je upadla pod en evro, ob koncu regulacije pa je začela naraščati. Pri tem je dosegla že 1,64 evra na liter, trenutno pa je treba pri trgovcu Petrol za liter tega energenta odšteti 1,55 evra. O metodologiji za vnovično regulacijo cen kurilnega olja je v sredo med drugim razpravljala tudi delovna skupina za premagovanje draginje.