Predor

Bobnarjeva: Kabinet nekdanjega ministra Hojsa povzročil 21.000 škode

M.K.
1. 9. 2022, 14.30
Posodobljeno: 1. 9. 2022, 14.31
Deli članek:

Ministrstvo za notranje zadeve je pod nekdanjim ministrom Alešem Hojsom načrtovalo izgradnjo predora med državnim zborom in bližnjim podzemnim parkiriščem. Kabinet ministra je naročil izdelavo projektne dokumentacije, čeprav ministrstvo, niti policija nista ne upravitelja zemljišča, niti lastnika. »Škoda do sedaj je bila približno 21.000 evrov«, saj je dokumentacija neuporabna, je po seji vladi pojasnila notranja ministrica Tatjana Bobnar.

Bobo
Na plakatu o gradnji Sloveniji pozira tudi notranji minister Aleš Hojs.

Zemljiščem pod katerim bi kopali predor, ne ministrstvo ne policija ne upravljata, niti nista lastnika, zato tudi ne moreta vložiti zahteve za odobritev gradbenega dovoljenja, je še pojasnila ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobar. To bi sicer lahko storil državni zbor, ki pa po njenih informacijah ni zahteval izdelavo predora z vidika varnosti. O ugotovljenih dejstvih in nepravilnostih je ministrstvo že obvestilo policijo in tožilstvo, je še povedala ministrica.

Kot je danes razkril portal necenzurirano, je vlada Janeza Janše zaradi strahu pred protestniki na Trgu republike želela zgraditi podzemni predor med zgradbo državnega zbora in podzemno garažo. Podzemni predor pod Šubičevo ulico v Ljubljani, ki bi poslancem državnega zbora in članom vlade omogočal, da se v »posebej zaostrenih varnostnih razmerah«, kot so množični protesti, umaknejo na varno.

Ministrstvo: Gradnje predora ne bo

Kot so za necenzurirano pojasnili na ministrstvu, je ekipa nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa vrednost gradbenih in obrtniških del pri projektu predora pod Šubičevo ulico ocenila na 1,2 milijona evrov (brez DDV). Kdaj je policija naročila projektno dokumentacijo, še preverjamo. Pripravljalo jo je projektantsko podjetje IZTR, ki je do zdaj izdelalo idejno zasnovo projekta in dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja. To dokumentacijo zdaj preučujejo strokovne službe ministrstva, kjer so načrte za gradnjo predora že opustili. »Ministrstvo z aktivnostmi zaradi odkritih nepravilnosti ne namerava nadaljevati, po nam znanih informacijah pa tega ne namerava niti državni zbor,« so sporočili.