Nezakonit lov

Policisti iščejo črnega lovca, ki je mladi risinji Neži stregel po življenju

J.V./STA
1. 9. 2022, 13.45
Posodobljeno: 1. 9. 2022, 14.21
Deli članek:

Sodelavci projekta Life Lynx, namenjenega reševanju populacije risov pri nas, so sredi maja na območju Dolenjske našli na silo odtrgano telemetrično ovratnico in madeže krvi.

lifelynx.eu
Risinja Neža, potomka doseljenega risa Goruja in rezidentne risinje Teje.

Kot so pojasnili na spletni strani projekta Life Lynx, so se partnerji z ljubljanske Biotehniške fakultete na teren na območju Lovske družine Struge na Dolenjskem odpravili, potem ko je telemetrična ovratnica mlade risinje poslala signal smrtnosti. Gre za risinjo Nežo, ki je potomka doseljenega risa Goruja in rezidentne risinje Teje. Neja se je sicer februarja letos ujela v past na območju ribniške Male gore, po dogodku pa so ji strokovnjaki tudi namestili telemetrično ovratnico.

O odtrgani ovratnici so takoj obvestili tudi policijo, ki pa samo na podlagi "vidno odtrgane" ovratnice ni sprožila preiskave. Kot so navedli, so pozneje s pomočjo psa našli tudi madeže krvi, z genetsko analizo odvzetega vzorca pa nato potrdili, da gre za kri mlade risinje, kar je bil tudi razlog za to, da je policija sprožila preiskavo suma nezakonitega lova.  Sodelavci projekta Life Lynx si ob tem želijo, da bi zgodba dobila epilog in da v prihodnje do tovrstnih dogodkov ne bi več prihajalo.

lifelynx.eu
Na silo odtrgana GPS-telemetrična ovratnica.

Pomoč pri preiskovanju primera policiji ponudili tudi lovci

Podporo pri preiskovanju primera je policiji ponudila tudi Lovska zveza Slovenije (LZS). Po besedah predsednika LZS Lada Bradača "bo vsak pravnomočno obsojen član lovske organizacije za nezakonit uboj katerekoli prostoživeče živali za vedno črtan iz lovske organizacije".

lifelynx.eu
Krvavi madeži, za katere se je izkazalo, da so Nežini.

Sodelujoči pri projektu, ki ga vodi Zavod za gozdove Slovenije, iz Slovenije pa v njem sodelujejo še Lovska zveza Slovenije, biotehniška in veterinarska fakulteta ljubljanske univerze ter Zavod RS za varstvo narave, v Slovenijo in na Hrvaško z mednarodnim sodelovanjem doseljujejo rise iz slovaškega in romunskega dela Karpatov ter s tem preprečujejo izumrtje dinarsko-jugovzhodno alpske populacije. 

Od leta 2019 so v Slovenijo pripeljali sedem samcev in tri samice. Vsi so opremljeni z GPS-telemetrično ovratnico, preko katere jih spremljajo in proučujejo njihovo vključenost v populacijo risov pri nas.