Prihod inšpektorjev

Kdo obstreljuje nuklearko, Rusi ali Ukrajinci? Enega od reaktorjev so ustavili

G.G./STA
1. 9. 2022, 12.19
Posodobljeno: 1. 9. 2022, 12.25
Deli članek:

V nuklearki Zaporožje na jugu Ukrajine pričakujejo inšpektorje Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki so že na območju pod nadzorom ruske vojske.

Profimedia
Ruski tank pred jedrsko elektrarno Zaporožje. Zakaj bi Rusi streljali na svoje sile, na območje, ki je pod njihovim nadzorom?

Mesto Energodar, v bližini katerega se nahaja nuklearka Zaporožje, je bilo po trditvah ukrajinskih oblasti pred obiskom inšpektorjev IAEA ponoči tarča obstreljevanja. Zaradi tega so ustavili enega od reaktorjev jedrske elektrarne. Ruske sile so jedrsko elektrarno s šestimi reaktorji, ki velja za največjo v Evropi, zasedle kmalu po začetku invazije. Odgovornost za obstreljevanje sprti strani vseskozi prelagata druga na drugo. Poraja se vprašanje, zakaj bi Rusi obstreljevali območje nuklearke, ki je pod njihovim nadzorom. Samo zato, da bi ustvarjali napetost in onemogočali dostop inšpektorjem? 

Tako meni ukrajinska stran, ki je Rusijo še enkrat obtožila, da želi preprečiti obisk inšpektorjem. Ruske sile medtem obtožujejo ukrajinsko vojsko, da od 8. ure po krajevnem času obstreljuje zbirališče delegacije IAEA blizu kraja Vasiljivka in nuklearko Zaporožje. Vodja IAEA Rafael Grossi je obljubil, da bo 14-članska delegacija inšpektorjev kljub spopadom nadaljevala obisk v Ukrajini.

Skupina naj bi v oblegani nuklearki Zaporožje, kjer bo ostala predvidoma do sobote, med drugim ocenila fizično škodo, ugotovila funkcionalnost njenih varnostnih in zaščitnih sistemov, ocenila stanje osebja in izvedla nujne nadzorne dejavnosti.