pod Hudičevo brvjo

Škofjeločani na nogah: O elektrarni sredi mesta ni nihče vedel nič

P.K.
25. 8. 2022, 09.44
Posodobljeno: 25. 8. 2022, 10.03
Deli članek:

Prebivalci Škofje Loke so se obrnili na naše uredništvo in nam sporočili, da se ne strinjajo s posegom v okolje, ki se obeta in za katerega dolgo sploh niso vedeli. V njihovem kraju nameravajo zgraditi malo hidroelektrarno.

Facebook
Domačini so ostro proti elektrarni.

Da bi to preprečili, se je močno angažirala Civilna iniciativa Loka, mesto vseh, in dala pristojnim ter širši javnosti jasno vedeti, da nočejo male hidroelektrarne (MHE) pod Hudičevo brvjo.

Seznanili so nas, da namerava investitor elektrarno zgraditi ob vstopu na Hudičevo brv, kjer je bil nekoč Pepetov mlin. "Spodnji del zelenja pod strugo mlinščice ščiti v interesu narave Zavod RS za varstvo narave, za kar se je izrekel v naravovarstvenih pogojih, zgornji del zelenja, vključno z lipo ob turistični tabli, pa ščitimo prebivalci v svojem imenu, v imenu ljudstva. Narave ne damo," so izpostavili.

Facebook
Bo tu stala hidroelektrarna?

Ni prikaza vplivov, niti soglasij

Njihove ključne pripombe na načrtovano malo hidroelektrarno so, da bo imela uničujoč vpliv na krajinsko prizorišče, sama gradnja pa uničujoč vpliv na javni prostor. Prepričani so, da bi poseg degradiral to območje. Opozorili so, da je v projektni dokumentaciji za elektrarno vsebina, ki jo je podpisal projektant, za katero nima licence. Ni jim všeč niti, da v projektni dokumentaciji niso prikazani vplivi gradbišča na vstopni del Hudičeve brv iz smeri Karlovca. Poudarili so še, da investitor ni pridobil soglasij sosedov, ki mejijo na območje MHE.

Civilna iniciativa je zdaj priglasila svojo udeležbo v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja za elektrarno, za kar v skladu z zakoni potrebuje 200 podpisov prebivalcev, ki imajo na območju Občine Škofja Loka stalno prebivališče in so stari najmanj 18 let. Zbiranje podpisov so zaključili včeraj in jih po naših informacijah nabrali okoli 500.

Facebook
Tako izgleda projekt.