streljanje v osnovni šoli

Šef policije zaradi posredovanja v času napada ostal brez službe

J.P.
25. 8. 2022, 07.54
Posodobljeno: 25. 8. 2022, 08.01
Deli članek:

Njegovi odvetniki zavračajo vse očitke. Še več: trdijo, da je ravnal pravilno.

Profimedia
Smrt je sejal 18-letni Salvador Rolando Ramos.

Preiskovalno poročilo predstavniškega doma teksaškega kongresa je izjemno kritično do posredovanja policistov v času strelskega napada na osnovno šolo v Uvaldeju v ZDA, kjer je najstnik 24. maja letos pobil 19 otrok in dve učiteljici. Posredovalo je skoraj 400 policistov, strelca pa so ustavili šele po 77 minutah.

Poročilo navaja, da se policisti niso držali navodil in urjenja za posredovanje v podobnih primerih in reševanja življenj nedolžnih niso postavili na prvo mesto, temveč so pri posredovanju v osnovni šoli Robb na prvo mesto postavili lastno varnost. Preden so policisti vstopili v učilnico, je bilo izstreljenih najmanj 100 strelov.

Poročilo je kritično tudi do dejstva, da nihče na kraju dogodka ni prevzel poveljniške odgovornosti. Poveljnik taktične enote mejne službe je čakal na neprebojni ščit in se ubadal s ključavnico na vratih učilnice, ki niti ni bila zaklenjena, policisti pa niso posredovali niti po tem, ko je iz učilnice prišlo več klicev na pomoč, vključno s pozivi policiji, naj vendarle posreduje.

Lokalni šolski odbor je soglasno izglasoval, da Pete Arrendondo, šef policije šolskega okrožja Uvalde, ostane brez službe. Na administrativnem dopustu je od julija.

Njegovi pravni zastopniki so v pisni izjavi zapisali, da ni vedel, da je v učilnicah poleg strelca še kdo. Prav tako menda ni vedel, da je v času napada on bil glavni.

Dodali so še, da gre za "neustavni javni linč" in da je Arrendondo ravnal pravilno. Odboru omenjene osnovne šole so očitali tudi, da so Arrendondoja ogrozili, s tem ko so mu prepovedali nošenje orožja na sestanek odbora, če bi se ga udeležil.