Zamude pri energetski sanaciji

Minister odločno: generalni direktor UKC Ljubljana bi moral odstopiti

G.G./STA
23. 8. 2022, 11.51
Posodobljeno: 23. 8. 2022, 15.22
Deli članek:

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je dejal, da vodstvo UKC Ljubljana nima več podpore ministrstva. Na potezi je svet zavoda, ki lahko razreši direktorja UKC Ljubljana Jožeta Golobiča.

STA
Jože Golobič je bil septembra lani izbran za direktorja UKC Ljubljana, vlada pa je soglasje k njegovemu imenovanju za dobo štirih let dala decembra lani.

"Vemo, da zdravniki delajo dobro, vodenje UKC pa je slabo in vse časovnice to kažejo, zato bomo v to posegli. Osebno pričakujem, da direktor UKC razume poziv, ki je bil jasen in javen. Svet zavoda bo naredil svojo nalogo korektno," je dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki ne zaupa več vodstvu UKC Ljubljana.

"Podatki so izjemno slabi. Upravljanje in vodenje največje zdravstvene ustanove je po moji oceni in tudi po oceni predsednika vlade izpod kritike. Naša odgovornost je, da tukaj na tem mestu odreagiramo," je poudaril minister. Eden od glavnih razlogov je počasnost projekta energetske sanacije UKC, ki zamuja že najmanj štiri mesecev, pojavljajo pa se tudi sumi potencialno koruptivnega razpisa, slabi poslovni rezultati in podaljševanje čakalnih dob.

"Denar je na razpolago, da se UKC prenovi. Ne smemo zamuditi te edinstvene priložnosti," napoveduje Bešič Loredan in dodaja, da mora kljub prenovi UKC delovati z vsemi svojimi kapacitetami.

Z vsem je seznanjena tudi nova predsednica sveta bolnišnice Irma Gubanec. Minister meni, da bo v naslednjih 14 dneh "potegnjena poteza, taka kot mora biti". Za zdaj imena, ki bi ga postavili na čelo ljubljanskega UKC, še nimajo, je minister pojasnil v odgovoru na novinarsko vprašanje.

Ob istem številu zaposlenih porast števila nadur

V. d. urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder je predstavil nekaj podatkov o delu in poslovanje bolnišnice, ki opravi več kot tretjino vseh zdravstvenih storitev v državi. V prvega pol leta je UKC posloval z izgubo 28 milijonov evrov, trend pa se iz meseca v mesec poslabšuje. "Če se bo ta trend nadaljeval, kar je zelo verjetno, bo klinični center letošnje leto zaključil s približno 60 milijoni evrov izgube," je dejal Šabeder in ob tem opomnil, da bi bila izguba še večja, če UKC ne bi dobil 24 milijonov evrov pomoči države zaradi nerealiziranega programa.

Ključni razlog za slab rezultat je nerealiziran program v višini 19 milijonov evrov in izrazita rast stroškov tako materiala kot dela. Šabeder je med drugim izpostavil, da je letos ob istem številu zaposlenih precej naraslo število nadur. Ob tem UKC beleži "izredno zaskrbljujočo likvidnostno situacijo" z več desetmilijonskimi zapadlimi obveznostmi.

Poleg slabih poslovnih rezultatov so na ministrstvu kritični tudi do podaljševanja čakalnih dob. Po besedah Šabedra je bilo konec junija na različnih čakalnih seznamih 106.000 bolnikov, od tega jih na prvi pregled čaka več kot 43.000. Ob tem je spomnil, da je UKC na zadnji program za skrajševanje čakalnih dob prijavil storitve v majhnem obsegu, za okoli dva milijona evrov, kar da je "na nivoju povprečnega zasebnika". Od teh je bilo realiziranih za 92.000 evrov storitev.