Ko si bolan in čakaš in čakaš...

V ljubljanskem UKC se na magnetno resonanco čaka leto dni

P.K.
23. 8. 2022, 11.49
Posodobljeno: 23. 8. 2022, 12.24
Deli članek:

Čakalne dobe ostajajo eden največjih problemov slovenskega zdravstva. Mnogo jih na obravnavo čaka nedopustno dolgo…

Dreamstime
S stopnjo nujnosti 'redno' bi v UKC Ljubljana lahko magnetno resonanco opravili šele poleti 2023.

Po spomladanski statistiki Nacionalnega inštituta za javno zdravje je za skoraj 100.000 Slovencev čakalna doba že presegla dopustno. Največ nad dopustno jih trenutno čaka na prvi kardiološki in prvi ortopedski pregled.

Najdaljša dopustna čakalna doba za posamezno zdravstveno storitev je sicer določena glede na stopnjo nujnosti, ki jo določi zdravnik, ko nam izda napotnico. Stopnje so: redno, hitro, zelo hitro in nujno.

Minister odločno: generalni direktor UKC Ljubljana bi moral odstopiti

Arhiv časopisa Novice Svet24
Bolan človek s želi samo eno - zdravje in čim hitrejšo zdravstveno oskrbo.

Redna zdravstvena napotnica je dodeljena takrat, ko zdravstveno stanje pacienta zahteva obravnavo prej kot v 6 mesecih od predložitve napotnice. Hitra zdravstvena napotnica je izdana takrat, ko zdravstveno stanje zahteva obravnavo prej kot v 3 mesecih od predložitve napotnice. Zelo hitra zdravstvena napotnica pa je dodeljena takrat, ko je stanje pacienta tako resno, da je obravnava zahtevana prej kot v 14 dneh od predložitve napotnice.

Največja bolnišnica ima največjo gužvo

Na družbenih omrežjih so tako zgodbe o terminih, ki presegajo dopustnost, precej pogoste. Te dni se ne denimo več ljudi pritožuje nad predolgo čakalno dobo za magnetno resonanco (MR) glave brez kontrasta. V UKC Ljubljana je treba nanjo v primeru stopnje nujnosti redno, čakati 445 dni, kar je več kot eno leto, čeprav stopnja redno nalaga obravnavo v največ pol leta. Pri istem zdravstvenem izvajalcu je na MR glave brez kontrasta s stopnjo nujnosti hitro, kar zapoveduje obravnavo v najkasneje v treh mesecih, treba čakati 417 dni, torej tudi več kot leto dni. Na enak pregled s stopnjo nujnosti zelo hitro, kar pomeni obravnavo v 14 dneh, pa se čaka 104 dni (dobre tri mesece).

Vsak pacient, k v rokah drži napotnico, si lahko sam izbere zdravstveno ustanovo, kjer bo izpeljal pregled oz. pri kom bo opravil zdravstveno storitev. V tem primeru je zanj pomembna spletna stran cakalnedobe.ezdrav.si, kjer lahko za vse preglede pri vseh izvajalcih zdravstvenih storitev po državi, preverimo njihove čakalne dobe.

Preverili smo seznam

Tako izvemo, da je za MR glave brez kontrasta za stopnjo nujnosti 'redno' in 'zelo hitro', najdaljša čakalna doba prav v ljubljanskem kliničnem centru. Podobno obremenjene so tudi izolska, šempetrska in novomeška bolnišnica. Šele spomladi oz. v začetku poletja prihodnje leto bi pri naštetih lahko prišli do imenovane preiskave. Najhitreje pa bi bili za MR glave brez kontrasta na vrsti v Digitalni slikovni diagnostiki na Ptuju (novembra to leto), tudi UKC Maribor ima proste termine že za drugo polovico oktobra 2022. Pomembna je še informacija, da se lahko v primeru, ko je najdaljša dopustna čakalna doba presežena, obrnemo na zastopnika pacientovih pravic ali NIJZ.