Indija

Eno najbolj strupenih kač si je ovil okoli vratu, stalo ga je življenja

M.K.
23. 8. 2022, 11.50
Posodobljeno: 23. 8. 2022, 11.59
Deli članek:

Indijski kmet je ob svoji hiši ujel navadnega krajta, ki je ena izmed najbolj strupenih kač na svetu. Po ulovi se je začel važiti, strupenjačo si je ovil okoli vratu in odšel na sprehod po vasi.

Times of India
Indijec je dal strupenjačo celo okoli vratu petletne punčke.

Kmet Devendra Mishra iz indijske zvezne države Uttar Pradesh je bil v lokalnem okolju dobro poznan, saj ni poznal strahu pred kačami. Po poročanju spletnega portala The Times of India je v svojem življenju ujel že približno 200 strupenih kač.

Mishra je minuli teden ob svojo hiši ujel kačo navadi krajt, ki sodi med najbolj strupene kače na svetu. Po navedbah prič se je 55-letni možakar po ulovu začel važiti pred vaščani, poroča omenjen indijski portal.  Strupenjačo si je ovil okoli vratu in se z njo podal na sprehod po vasu. V nekem trenutku je kačo namestil celo okoli vratu petletne deklice.

Po približno eni uro je bil kači dovolj zabave in je moškega ugriznila. Indijec je poskušal strup nevtralizirati z zelišči, vendar pri tem ni bil uspešen. Umrl je nekaj ur po ugrizu strupenjače.

Krajti sicer veljajo za plahe in izmuzljive kače, ki so običajno aktivne le ponoči. Večinoma ugrizov navadnega krajta se tako zgodi ponoči, ko žrtve spijo. Ugriz je lahko celo neboleč, zato se lahko žrtev sploh ne zaveda, da je prejela ugriz, dokler ni že prepozno.

Navadni krajt je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije skupaj z indijsko kobro, russlovim gadom in ostroluskim gadom krivec za okoli 90 odstotkov kačjih ugrizov v Indiji.

wikipedia
Navadni krajt

V Indiji vsako leto zabeležijo okoli pet milijonov ugrizov kač, zaradi katerih umre med 81.000 and 138.000 ljudi. Ob tem morajo zdravniki okoli 400.000 žrtvam amputirati ud.