postopek za ugotavljanje kršitev

»Ocetna bitka« med sosedama: v boju za balzamični kis Italija ne popušča

Jaruška Majovski, Primorski dnevnik
17. 8. 2022, 18.27
Posodobljeno: 17. 8. 2022, 21.30
Deli članek:

Bitka med Rimom in Ljubljano se nadaljuje. Po posredovanju italijanskega kmetijskega ministra Patuanellija bo konzorcij za zaščito balzamičnega kisa lahko pričakoval podporo državnega odvetništva.

Dreamstime
Italijani v boju za balzamični kis ne popuščajo.

Italija namerava proti Sloveniji vložiti postopek za ugotavljanje kršitev zaradi sprejetja pravilnika s pogoji za minimalno kakovost, označevanje in razvrščanje kisa in nadomestka za kis, kamor so na slovenskem kmetijskem ministrstvu zapisali, da se kot balzamični kis lahko označi vse, kar vsebuje dodatek zgoščenega ali nezgoščenega sadnega soka ali mošta. Slovenija bi kot balzamični kis prodajala vsak kis, ki mu je dodan katerikoli sadni sok ali mošt.

Temu ostro nasprotujejo pri Konzorciju za zaščito balzamičnega kisa iz Modene (Consorzio di tutela dell'Aceto Balsamico di Modena, ABM), ki je februarja lani, ko je Slovenija decembra 2020 Evropski komisiji poslala omenjeni pravilnik, Ljubljano obtožil izigravanja pravil. V konzorciju so ocenili, da bi lahko slovenska poteza postavila pod vprašaj sistem italijanske zaščitene označbe porekla in zaščitene geografske označbe.

Vlada bo vložila postopek ugotavljanja kršitev

Italijanski minister za kmetijstvo, Tržačan Stefano Patuanelli, je zato odhajajoči Draghijevi vladi predlagal vložitev postopka za ugotavljanje kršitev proti Sloveniji, s katerim bi zaščitili balzamični kis iz Modene. To je za konzorcij ABM zelo pomembno, saj bodo odslej lahko pričakovali podporo državnega odvetništva.

Kot opozarja predsednica konzorcija ABM Mariangela Grosoli, je začetek postopka za ugotavljanje kršitev le prvi korak. Nato se bodo namreč začela posvetovanja pri Evropski komisiji. Če bo potrebno, so zatem pripravljeni tudi na pravno postopanje na Sodišču Evropske unije, je napovedala. »A že sama vložitev postopka za ugotavljanje kršitev je nekaj, kar nas bodri in nam dviguje optimizem, saj dokazuje, da lahko pričakujemo podporo vlade. Po večmesečnem čakanju in skrbeh končno vidimo luč: zdaj moramo počakati predpisane časovne okvire za izvedbo postopkov, ki bodo v prihodnjih nekaj mesecih privedli do formalizacije pritožbe,« je komentirala predsednica ABM.

Kis iz Modene je simbol za sistem »Made in Italy«

To ni prva bitka v bran balzamičnemu kisu iz Modene, za katerega je Evropska komisija leta 2009 registrirala zaščiteno označbo porekla in zaščiteno geografsko označbo. Pred registracijo sklepa so se proti tej odločitvi pritožile Francija, Grčija in Nemčija, saj so menile, da so balzamični kisi tudi drugi, ne le tisti iz Emilije - Romanje, a so v Bruslju pri tem pojasnili, da je v oznaki jasno navedeno, da gre za izdelek iz Modene, pridelujejo pa ga v pokrajinah Modena in Reggio Emilia. Med drugim so regulirali tudi postopek izdelave balzamičnega kisa: predpisana je uporaba grozdnega mošta v količini vsaj 20 odstotkov snovi za predelavo. Moštu je treba dodati deset let star kis in vsaj deset odstotkov zgolj vinskega kisa.

»Cenjeni kis iz Modene je simbol za sistem Made in Italy. Če popustimo pri tem, se zruši ves sistem označb in porekel v Italiji in Evropski uniji, začenši s proseccom, kar bi bilo v nasprotju z desetletnimi evropskimi politikami na tem področju,« je komentiral državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Gian Marco Centinaio.