NA TERENU BODO TUDI PONOČI

Požar na Debnem vrhu pod nadzorom

M. T. V.
17. 8. 2022, 17.31
Posodobljeno: 17. 8. 2022, 20.56
Deli članek:

Gasilci bodo na požarišču delovali tudi prekO noči, v načrtu je, da bo na terenu ostalo približno 60 gasilcev.

Gasilska brigada Ljubljana
Požar na Debnem vrhu

Požar v okolici Debnega vrha v Ljubljani je pod nadzorom oziroma v glavnini pogašen, je preko Facebooka zvečer obvestila Gasilska brigada Ljubljana. Na intervenciji je skozi dan sodelovalo preko 110 gasilcev, 37 gasilskih vozil in dva helikopterja. Groba ocena požarišča je 150 x 200 metrov, pravijo. Gasilci bodo na požarišču delovali tudi preko noči, če se stanje ne bo spremenilo, bo na terenu ostalo približno 60 gasilcev. Vodja intervencije Tomaž Ažbe je za Radio Slovenija dejal: "Sam požar je nekako pod nadzorom, ni pa še popolnoma pogašen. Dejansko bo gašenje potekalo še kar nekaj časa.

Okoliški prebivalci pravijo, da ogenj in dim počasi pojenjata, gasilska helikopterja pa očitno preventivno prelivata tudi gozdnato pobočje na drugi strani hriba, proti Zalogu, ki sicer ne gori.

Bralka
Helikopterja preventivno polivata tudi območje, ki ne gori.

Nekaj pred 13. uro je zagorelo na Debnem vrhu v bližini ljubljanskega Zaloga, najvišjem vrhu Kašeljskega griča vzhodno od Ljubljane. Gre za priljubljeno izletniško točko, ki jo na vrhu krasi lesen razgledni stolp. Kot nam je malo po 15. uri pojasnil svetovalec za javno gasilsko službo pri GB Ljubljana Robert Okorn, gre za gozdni požar, gori na težko dostopnem kraju pod vrhom, težave pa povzroča tudi veter. Očitno se je požar popoldne še razširil, saj so na pomoč poklicali dodatne okrepitve, tako da je popoldne v intervenciji sodelovalo že več kot osemdeset gasilcev in 27 gasilskih vozil, na terenu sta tudi dva helikopterja Slovenske vojske. 

Gasilci so vzpostavili več sektorjev oziroma napadalnih linij, tako da aktivno gašenje poteka z vseh strani požarišča. Požar zaenkrat ne ogroža hiš ali drugih objektov, so na Facebooku zapisali pri Gasilski brigadi Ljubljana in dodali, da je pot na Debni vrh iz smeri Zaloga zaprta za pohodnike in kolesarje.