Vas Stopce, občina Laško

Plazeča zemlja grozi, da bo požrla vas, krajani vse bolj zaskrbljeni

Bojana Avgustinčič
30. 7. 2022, 07.15
Deli članek:

Sredi novembra 2019 se je nad vasjo Stopce v občini Laško sprožil velik zemeljski plaz. Tamkajšnji prebivalci so zaskrbljeni, saj opažajo, da se stanje kljub obsežni sanaciji plazu, ki se je začela oktobra lani, ni izboljšalo.

Andraž Purg – GrupA
Poškodbe, ki jih je povzročilo plazenje zemlje, so vidne na vsakem koraku.

Plaz, velik 600 krat 120 metrov, je skoraj odnesel vas, saj je bil od prve hiše oddaljen le nekaj deset metrov. Povzročil je za več kot tri milijone evrov škode. Že decembra 2019 je Občina Laško prestavila vodohran za vas Stopce in napeljala novo omrežje do kmetijskih gospodarstev. Dve leti po sprožitvi plazu, oktobra lani, se je začela obsežna in zahtevna sanacija območja, ocenjena na skoraj 1,7 milijona evrov.

Dosedanji ukrepi le »šminka«?

Izvajalci so uredili odvodnjavanje na vzhodnem delu plazišča, tako da se vode nadzorovano iztekajo ob plazišču. Ob tem so zgradili pilotni steni na spodnjem in zgornjem delu plazu, pri čemer so v spodnjem delu postavili pilotno steno s piloti premera 120 centimetrov v dveh vrstah. Prestavili so vodovod, uredili odsek lokalne ceste in zadrževalnik voda. »Nekateri ljudje, ki se vozijo mimo in ne poznajo situacije, z občudovanjem zrejo v tako megalomansko izvedbo, a žal ne vedo, da je to le 'šminka'. Morda so zaščitili tri hiše nad plazom. Iz potočka med travniki ob koncu vasi so naredili več kot meter in pol široko kanaleto, obloženo s skalami, ki bi koristila le, če bi vanjo uspeli speljati vso vodo s plazu. A žal ni tako. Za zaščito vasi do zdaj ni bilo narejeno še nič,« je zaskrbljena krajanka Slavica Hrastnik.

Andraž Purg – GrupA
Med izvajanjem sanacijskih del v zadnjih mesecih so se na stenah stavb in v tleh pojavile za prst debele razpoke.

Pojavljajo se nove poškodbe

»Naša hiša je ena novejših v Stopcah, stara trideset let. Razpoke (tudi enega centimetra), ki so se med izvajanjem sanacijskih del v zadnjih sedmih mesecih pojavile na stenah in v tleh v garaži ter kleti (in še vedno nastajajo), so si februarja letos ogledali uslužbenci oddelka za okolje in prostor Občine Laško, projektant, statik, vodja civilne zaščite … Poročilo statika sicer še vedno čakamo, njihov ustni nasvet pa je bil, da lahko zadevo le spremljamo in da do končane sanacije ne moremo ukrepati,« pripoveduje Hrastnikova.

Poškodbe niso nastale le na stavbah, ampak tudi na cesti. »Ko je bil asfalt na koncu vasi na več mestih že tako naguban, da ga je bilo treba obvoziti, so ga preprosto postrgali in težava je bila rešena. Zdaj se cestišče guba tudi v vasi. Nastalo je kar nekaj izboklin – hitrostnih ovir,« pripovedujejo krajani. Ob tem pokažejo tla na dvorišču, ki so začela pokati in se dvigati. Strehi gospodarskih poslopij sta se zaradi tega oddaljili za trideset centimetrov. Spremembe so vidne tudi na travnikih. Ti so se tako nagubali, da jih ni več mogoče kositi s traktorjem, pove krajan Janko Vodišek ...

Andraž Purg – GrupA
Tudi ogromni piloti na spodnjem in zgornjem delu plazu niso zaustavili plazenja zemlje. Potrebni bodo dodatni ukrepi.

Junija si je stanje ponovno ogledala delegacija s projektantom in posebnim svetovalcem – profesorjem z Univerze v Mariboru. Slednji naj bi po besedah Slavice Hrastnik dejal, da dokler v razpoko ne gre cela roka oziroma pest, razmere še niso kritične. »Le kako nas ob takšnih izjavah in zgrešenem projektu naj ne bi bilo strah?« so zaskrbljeni prebivalci Stopc.

Naročeni dodatni ukrepi

Junija je sledil sestanek vaščanov z odgovornimi občinskimi uslužbenci, kjer so izvedeli, da bo občina naročila nov projekt sanacije območja – tokrat za zaščito vasi. »Zaradi spremenjenih geoloških razmer na ozkem območju vzhodnega dela plazišča bo treba dodatno izvesti vrtine ter z novimi dodatnimi ukrepi zaščititi vas Stopce,« so navedli v Občini Laško.

Med sanacijo plazu oziroma pri postavljanju pilotov se je namreč izkazalo, da je plaz za približno 50 odstotkov globlji, kot je bilo ocenjeno v projektu. »V projektu so bili predvideni 12 metrov visoki piloti, med deli pa se je pokazalo, da je do trdnega terena na določenih mestih od 18 do 20 metrov, kar bistveno spremeni projekt sanacije plazu,« pojasnjuje župan Občine Laško Franc Zdolšek.

Andraž Purg – GrupA
Plaz počasi drsi v dolino in ogroža vas Stopce.

Na območju že izvajajo dodatne vrtine, na podlagi katerih bodo projektanti pripravili nov projekt sanacije plazu. »V raziskave so vključeni različni strokovnjaki s tega področja. Upam, da bomo kmalu prišli do končne rešitve. Vsi si želimo, da bi se ureditev območja čim prej uspešno končala in da bi bila vas varna pred plazečo zemljo,« pravi Zdolšek.

Nove raziskave in načrtovani dodatni ukrepi bodo projekt urejanja plazu tudi bistveno podražili. V Občini Laško ocenjujejo, da bo treba zagotoviti še enkrat toliko denarja, kot ga je bilo potrebnega za dosedanje ukrepe. Celoten projekt sanacije plazu naj bi tako stal od tri do štiri milijone evrov. V občini pričakujejo, da jim bo dodatna potrebna sredstva uspelo pridobiti na razpisu ministrstva za okolje in prostor. Župan Fran Zdolšek upa, da bodo projekti pripravljeni še letos in da bodo lahko čim prej nadaljevali urejanje območja za zaščito vasi.