PAS SOČE PRESAHNIL

Tone mrtvih rib v strugi Soče, ki je ponekod popolnoma presahnila

Mitja Marussig / Primorske novice
29. 7. 2022, 17.55
Deli članek:

Medtem ko se na Krasu borijo s požari, se med Sovodnjami in Zagradom dogaja druga vrsta katastrofe. Soča je namreč ponekod popolnoma suha, na tisoče rib je poginilo, člani zavoda za ribištvo in prostovoljci so noč in dan na terenu. »Stanje je iz dneva v dan hujše. Izčrpani smo, a se skupaj trudimo rešiti, kar se da,« poroča ribič in aktivist Alex Puntin.

Primorske novice
Ribiči in prostovoljci so uspeli rešiti ogromno rib, tudi tako, da so jih dobesedno z rokami prenašali dolvodno, kjer je bilo vode še dovolj.
Iskanje vzrokov za suho strugo
Mnogi za težave krivijo to, da naj bi reko izkoriščali tudi za proizvodnjo elektrike, tako da pod ločniškim mostom ogromno vode preusmerijo v kanal, ki se v strugo v večji meri vrne spet šele pri Fari. Prav v tem delu pa je zdaj struga Soče najbolj posušena. 

Da je struga Soče na italijanski strani poleti na določenih delih suha, ni tako nenavadno. A letošnje poletje, ko padavin bolj ali manj ni, vročina pa pripeka že nekaj mesecev, je vse skupaj še poslabšalo. Da bi popolnoma presahnil tako dolg pas Soče, se zgodi izjemno redko. Govori se o približno petih kilometrih reke, kjer ostajajo le določeni tolmuni, v katere se zatekajo ribe, drugače pa se je mogoče tudi tam, kjer voda je vsako poletje, po strugi Soče prosto sprehoditi.

Z rokami prenašali ribe tja, kjer je še voda

Da smo na pragu ekološke katastrofe in je treba ukrepati takoj, je že pred dobrim tednom dni opozarjal goriški aktivist in ribič Alex Puntin. Začelo se je v Gradišču, kjer je ostalo nekaj vode le v nekaj tolmunih in pod nekdanjim železniškim mostom. Ribiči, ki so obvestili pristojne službe, po družbenih omrežjih pa tudi javnost, so s prostovoljci šli v akcijo in uspeli rešiti ogromno rib, tudi tako, da so jih dobesedno z rokami prenašali dolvodno, kjer je bilo vode še dovolj. Tam, kjer je bila struga že suha, je ležalo na tisoče poginulih rib, večinoma mladic, vodostaj je padal, voda je izginjala dobesedno iz ure v uro, manjši tolmuni so se sušili drug za drugim. Skoraj suha je tudi Vipava.

Primorske novice
Stanje se slabša, vodna gladina je vse nižja.

V reševanje se je vključil deželni zavod za ribištvo, civilna zaščita je z bagerjem na delu Soče izkopala kanal, po katerem so speljali vodo, da bi tolmun delno izpraznili in varneje izlovili več sto kilogramov rib. A stanje se slabša, sušijo se dodatni deli struge. »Delo prostovoljcev, deželnega zavoda za ribištvo in konzorcija za melioracije poteka brez urnikov, podnevi in ponoči, v temi in pod žgočim soncem. Ribe smo umaknili v zaščitene cone, kjer je še dovolj vode. V noči na ponedeljek smo skupaj uspeli rešiti še eno tono večinoma avtohtonih rib, ki imajo nesporno prioriteto. Stanje pa se poslabšuje iz dneva v dan, vsi skupaj se trudimo rešiti, kar se rešiti da,« je včeraj poročal Alex Puntin.

Primorske novice
Posušena struga

Nekateri prst uperjajo v Slovenijo

Medtem ko nekateri na italijanski strani, kot vsako poletje, težave s sušo in nizkim vodostajem izkoristijo za uperjenje prsta v Slovenijo, ki naj bi čez mejo spušča premalo vode, je slišati tudi opozorila, da je veliko Soče speljane po kanalih za namakanje, kar je letos zaradi dolgotrajne suše še bolj obremenjujoče za reko in njen živelj. Mnogi za težave krivijo to, da naj bi reko izkoriščali tudi za proizvodnjo elektrike, tako da pod ločniškim mostom ogromno vode preusmerijo v kanal, ki se v strugo v večji meri vrne spet šele pri Fari. Prav v tem delu pa je zdaj struga Soče najbolj posušena.