Razmere na Krasu

Kolone gasilskih vozil zopet na Kras, na Velikem Ovčnjaku nov požar

S.R.
29. 7. 2022, 14.58
Posodobljeno: 29. 7. 2022, 16.56
Deli članek:

Na Velikem Ovčnjaku nad Šibelji na komenskem Krasu je opoldne znova zagorelo. Na teren so nemudoma krenili gasilci.

Regijski štab CZ za Notranjsko
Požarišče na Krasu.

Na požarišču v okolici Kostanjevice na Krasu in nad Šibelji na Komenskem Krasu je bilo danes razmeroma mirno. Ponoči se je na delu požarišča severno od Kostanjevice sicer pojavilo nekaj žarišč, a so jih po navedbah Danijela Ceka iz Regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko gasilci hitro pogasili. Na obeh požariščih je na požarni straži ostalo 70 gasilcev.

Cek je nato malo malo pred 15. uro sporočil, da je na "Velikem Ovčnjaku nad Šibelji na komenskem Krasu pred nekaj urami znova zagorelo." Požar so opazili iz helikopterja ter to sporočili štabu, od koder so na teren takoj poslali gasilce PGD Komen, ZGRS Sežana, PGD Postojna in druge. Po prvih podatkih so gasilci požar omejili in ocenjujejo, da ga bodo hitro obvladali. Na pomoč so sicer poklicali tudi posadko z vojaškim helikopterjem.

Regijski štab CZ za Notranjsko
Na kraškem robu zaradi nevarnosti požarov sekajo grmovje in drevesa.

Na vseh pogoriščih velikega požara, ki je divjal na Krasu, še vedno tlijo posamezna žarišča, zlasti štori, podrast in grmovje. Ognja sicer ni več, pristojni pa upajo, da bo jutri deževalo. "Šele takrat bo nevarnost za ponoven vžig popolnoma odpravljena," je pojasnil Cek.

Na italijanski strani je sicer opoldne še vedno gorelo med vasema Vrh sv. Mihaela in Gabrje. Požar gasijo z dvema kanaderjema in nekaj helikopterji, silam na tleh pa pomaga 65 slovenskih gasilcev. Po navedbah Ceka trenutno ne kaže, da bi se požar lahko širil proti slovenski meji. "Vojaški in civilni sekači so dopoldne posekali grmovje in drevesa ob cesti med Opatjim selom in Mirnom, tako da so ustvarili širši pas, na katerem bi lažje ustavili ogenj, če bi se iz italijanske strani dvigal gor proti Opatjem selu," je dodal.

Regijski štab CZ za Notranjsko
Kanader na italijanski strani.