Peklenski vikend na cestah

Proti Sloveniji se vali neprekinjena kolona vozil iz Nemčije in Italije

S.R./STA
29. 7. 2022, 14.32
Posodobljeno: 29. 7. 2022, 16.11
Deli članek:

Na mejnih prehodih s Hrvaško že nastaja gneča, na naših cestah se poznajo tudi počitnice v sosednjih državah.

Bobo
Mejni prehod Obrežje (fotografija je arhivska).

S počitnicami namreč začenjajo na Bavarskem v Nemčiji in tudi v Italiji. Na mejnih prehodih Dragonja, Starod, Jelšane, Obrežje in Gruškovje vozniki osebnih vozil za izstop iz države čakajo od 30 minut do ene ure. Na vstop v državo na mejnem prehodu Dragonja čakajo do pol ure, na Gruškovju pa do dve uri. Na podravski avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje je kilometer dolga kolona. Kilometer dolg zastoj pa je nastal tudi pred predorom Karavanke v smeri proti Avstriji.

Zastoji na posameznih odsekih primorske avtoceste nastajajo od Nanosa proti Ljubljani, pot se podaljša za 40 oz. 50 minut. Za pot od Kopra do Ljubljane je potrebna ura in pol. Zastoji nastajajo tudi na cestah Lesce-Bled in Šmarje-Koper.

Prometno-informacijski center za državne ceste na spletni strani opozarja, da je konec tega tedna pričakovati močno povečan promet od Avstrije proti Hrvaški, prav tako čakalne dobe na avstrijski strani predora Karavanke proti Sloveniji. Voznike opozarjajo tudi na bolj obremenjeno ljubljansko obvoznico ter odseke, ki vodijo proti obali, Istri ter mejne prehode s Hrvaško.

V letošnjem letu se je promet vrnil in tudi že presegel promet iz leta 2019. Povečalo se je tako število domačih voznikov kot tudi turistov, največji porast pa beležijo pri tovornih vozilih.