Pred razpisi trepetajo

Čistilke v hudi stiski: "Država ne bi smela dovoliti tega, kar delajo z nami!"

S.R.
29. 7. 2022, 16.15
Posodobljeno: 4. 8. 2022, 08.40
Deli članek:

O zagatnemu položaju, v katerem so se znašle čistilke, ki svoje delo opravljajo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, je obsežno poročal časnik Večer.

Bobo
90 delavk, ki so bile pri prejšnjem delodajalcu zaposlene za nedoločen čas, bo zdaj prikrajšanih pri dopustu, jubilejnih nagradah in morebitnih odpravninah.

V UKC Maribor namreč namreč to poletje poteka prezaposlovanje čistilk. Za čiščenje v UKC Maribor je namreč zadnjih deset let skrbelo mariborsko podjetje MIV Servis, a so v kliničnem centru na letošnjem razpisu za naslednje obdobje petih let izbrali drugo podjetje, trzinsko družbo Aktiva čiščenje, sicer poznano tudi iz sporne zgodbe iz leta 2018, ko so v Sindikatu vzgoje, izobraževanja in raziskovalnih dejavnosti (VIR) opozorili na dogajanje Šolskem centru Velenje. Tam so čiščenje opravljale čistilke navedene družbe, a so v sindikatu izpostavili, da je bilo teh premalo za tako velike površine, hkrati pa opozorili, da šolski center za najeto čistilko plačuje po več kot tri tisočake mesečno, a slednja na račun prejema piškavo minimalno plačo, pri čemer si razliko kot dobiček izplača podjetje Aktiva čiščenje. A letošnji primer v UKC Maribor za čistilke pomeni drugo težavo, ki jo bodo na lastni koži znova občutile predvsem same. Znašle so se v nezavidljivem položaju.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije že dalj časa pozivajo delodajalce, da v tovrstnih primerih delavcem priznajo status prevzetih delavcev v skladu s 75. členom zakona o delovnih razmerjih.

V UKC Maribor bo za čiščenje do avgusta letos, ko delo prevzame Aktiva čiščenje, še naprej skrbelo 140 čistilk, zaposlenih v podjetju MIV Servis, a to podjetje, ki je po zadnjem razpisu izgubilo svoje največje delovišče in s tem glavni del svojega posla, po poročanju Večera posledično ne more ohraniti vseh zaposlenih. Ob tem v javnem razpisu ni bila določena obveznost prevzema delavcev prejšnjega izvajalca. Večina čistilk, ki želijo še naprej čistiti v UKC Maribor, se je sicer odločila za prezaposlitev pri Aktivi čiščenju, a ta prezaposlitev ni brez posledic. Da so se lahko zaposlile pri Aktivi, so morale dati odpoved pri MIV Servisu, ob tem bo 90 delavk, ki so bile pri prejšnjem delodajalcu zaposlene za nedoločen čas, zdaj prikrajšanih pri dopustu, jubilejnih nagradah in morebitnih odpravninah, poroča Večer, kjer dodajajo, da bo Aktiva servis prevzela približno 60 odstotkov delavk MIV Servisa.

»Država ne bi smela dovoliti tega, kar delajo z nami. Vsakih pet let je nov razpis za izvajalca, torej bodo lahko delavci takrat spet dobili drugega delodajalca. To pomeni da moramo vsakih pet let začeti z novo odmero dopusta, odpravnin in vsega ostalega,« je za Večer izjavila Jožica Šoster, ena od omenjenih čistilk, ki v UKC Maribor čisti že 30 let. Ob tem velja spomniti na eno od prioritet vlade Roberta Goloba, ki je v koalicijsko pogodbo kot enega od ciljev opredelila tudi odpravo prekarnosti. »Javni sektor bomo postavili za pozitivni zgled in v njem v čim krajšem času v skladu s pripravljeno strategijo odpravili prekarnost tam, kjer je potrebo po rednem delu ukinil outsourcing,« so zapisali.

Primer UKC Maribor odpira tudi širše vprašanje statusa čistilcev v javnih ustanovah. Kako imajo ta segment urejen v drugih bolnišnicah?

UKC Ljubljana s kombinirano rešitvijo

Kot so nam pojasnili v največji slovenski bolnišnici UKC Ljubljana, imajo z vidika izvajalcev urejeno tako »notranje« kot »zunanje« čiščenje. Čiščenje v lastni organizaciji je v rokah Službe za higieno prostorov in opreme, ki se med drugim ukvarja z rednim in temeljitim čiščenjem prostorov in opreme, razkuževanjem in vzdrževanjem. V tej službi je zaposlenih 14 sanitarnih inženirjev, dve administrativni delavki in 280 čistilk, pri čemer delo poteka troizmensko. Nekaj zaposlenih čistilk imajo tudi po posameznih klinikah, sicer pa imajo za določene lokacije in opravila, kot so čiščenje steklenih površin in višinska dela, pogodbe sklenjene z zunanjimi izvajalci. V zadnjem desetletju so za to izvedli dva javna razpisa. Koliko UKC Ljubljana stanejo zunanji izvajalci? V prvem polletju 2022 so stroški znašali skupno 511.750 evrov, in sicer 198.202 evrov, kolikor so plačali podjetju B + N SL Facility Services, ter 313.548 evrov v primeru podjetja Celovite storitve.

V Splošni bolnišnici Jesenice so se odločili, da čiščenje predajo v roke zunanjega izvajalca. Kot so nam pojasnili, to izvaja podjetje Celovite storitve, pri čemer letni strošek znaša 1.245.600,00 evrov brez DDV oziroma 126.636 evrov mesečno z vkločenim DDV. Pogodbo s podjetjem so na podlagi javnega razpisa sklenili 22. marca 2021.

V Splošni bolnišnici »dr. Franca Derganca« Nova Gorica na drugi strani za dejavnost čiščenja nimajo najetega zunanjega izvajalca. Lastno službo, ki izvaja čiščenje prostorov in opreme, imajo tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec in Splošni bolnišnici Izola.