Draginja

Vlada omejila najvišje cene plina za zaščitene odjemalce

S.R.
21. 7. 2022, 17.24
Posodobljeno: 21. 7. 2022, 17.59
Deli članek:

Vlada bo s 1. septembrom za eno leto omejila maloprodajne cene plina za vse skupine zaščitenih odjemalcev.

Bobo
Bojan Kumer

Vlada Roberta Goloba je danes sprejela že četrti sklop ukrepov za zamejitev draginje. Usmerjen je v omejitev maloprodajne cene plina za vse skupine zaščitenih odjemalcev. Kot je po seji vlade pojasnil minister za infrastrukturo Bojan Kumer, bodo za socialno šibke pripravili dodatne ukrepe v obliki energetskih dodatkov.

Kar zadeva zaščitene odjemalce, so to v prvi vrsti "gospodinjski odjemalci in skupni gospodinjski odjemalci ter osnovne socialne službe," kot so denimo bolnišnice in zdravstveni domovi. V to kategorijo spadajo tudi dijaški in študentski domovi ter izvajalci socialnovarstvenih storitev in institucionalnega varstva, kot so javni domovi za starejše in zapori. Med zaščitene odjemalce pa po zakonodaji sodijo tudi mali poslovni odjemalci, ki imajo letno porabo manjšo od 100.000 kilovatnih ur, je še pojasnil Kumer, ki je dodal, da bodo ne glede na dogajanje v Ukrajini cene plina zamejene navzgor od 1. septembra letos do 31. avgusta 2023.

V primeru gospodinjstev in skupnih gospodinjskih odjemalcev bodo cene omejene na najvišjo tarifno postavko 0,073 evra na kilovatno uro (brez DDV). V primeru malih poslovnih odjemalcev in ostalih 0,079 evra na kilovatno uro (brez DDV). Z omejenimi cenami plina in znižanimi trošarinami ter nižjo stopnjo DDV bo letni prihranek za gospodinjstva znašal od 90 do 675 evrov, je povedal Kumer. Napovedal je še, da bo vlada poleg regulacije tarifnih postavk sprejela še dodatne ukrepe za znižanje računa zaščitenih kategorij, in sicer bo tako kot za elektriko ohranila 50-odstotno znižano stopnjo trošarin, z 22 na 9,5 odstotka pa bo znižala tudi stopnjo DDV.

Vlada je podjetje Plinovodi hkrati pozvala, naj skupaj z uvozniki zemeljskega plina in ministrstvom, pristojnim za energijo, pripravi akcijski načrt z različnimi scenariji, kako bi lahko do leta 2025 opustili rabo zemeljskega plina ruskega izvora.