Dim s Krasa

NIJZ: "Bolj problematično je, če je koncentracija dalj časa povišana"

S.R./STA
21. 7. 2022, 16.00
Posodobljeno: 21. 7. 2022, 16.11
Deli članek:

Ob požarih, ki besnijo na Krasu, so pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) naslovili tudi vprašanje onesnaženosti zraka. Prebivalce so pomirili zo oceno, da kratkotrajno povečanje koncentracije delcev v zraku ne bo povzročilo hujših težav.

Svet24
Oblak dima.

Na koprski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sicer ponovili, da se je najbolje zadrževati v zaprtih prostorih in da to posebej velja za ranljive skupine. V Kopru je bil zgodaj zjutraj dim dokaj gost, do popoldneva pa ga je veter že precej razredčil. Podobno je na Goriškem in Postojnskem. 

Agnes Šömen Joksić z NIJZ je povedala, da so na strani NIJZ zapisana splošna navodila, kako ravnati, ne samo ob požaru, ampak kadarkoli ob povečani koncentraciji delcev. "Samozaščitno ravnanje pomeni, da se v takih okoliščinah zadržujemo v notranjosti prostorov. Zlasti to velja za ranljive skupine, kot so otroci, starejši, bolniki in nosečnice," je povzela. Posebej je izpostavila bolnike s kroničnimi boleznimi srca in ožilja oziroma dihal ter sladkorne bolnike.

Dolgoročni učinki na zdravje?

Danes je bilo med ljudmi in v medijih veliko govora o podatkih Agencije RS za okolje (Arso) o onesnaženosti zraka. Predstavnica NIJZ je dejala, da podatek o povprečni urni koncentraciji delcev v zraku nima pomena in da so bolj merodajne povprečne dnevne vrednosti. Prave podatke za danes bomo imeli v petek, je napovedala.

"Bolj problematično je, če je koncentracija dalj časa povišana in smo ji ves čas izpostavljeni. To ne pomeni samo en dan, ampak več tednov, mesecev ali let. Potem se šele lahko pogovarjamo o dolgoročnih učinkih na zdravje. So tudi kratkoročni učinki, ampak so pri vseh snoveh, ki jih vdihujemo, od kajenja naprej," je poudarila.

Danes je na Obali napovedanih več prireditev z množično udeležbo. Odločitve o teh še ni. NIJZ se posvetuje z Upravo RS za zaščito in reševanje. "Vse je odvisno od nadaljnjega razvoja dogodkov," je povedala Šömen Joksić.

Presežena mejna vrednost ozona

Poleg delcev je na Primorskem v zraku tudi veliko ozona. Mejna vrednost je bila presežena ob 12. uri v Kopru in ob 15. uri na Otlici v Trnovskem gozdu, so sporočili z Arsa. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje je na merilnem mestu v Kopru ob 12. uri urna vrednost ozona presegla opozorilno vrednost 180 mikrogram na kubični meter. Urna vrednost ozona je bila ob tem času 187 mikrograma na kubični meter, povprečna osem urna pa 114 mikrograma na kubični meter.

Poudarili so, da ozon v visokih koncentracijah draži sluznico in dihala. Zato na Arso priporočajo ljudem s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka, da v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se takrat izogibajo naporom.

Koncentracija ozona se lahko spreminja iz ure v uro, zato na ARSO svetujejo ljudem, naj spremljajo podatke na njihovi spletni strani.