Iskanje krivca

Domačini prepričani, da je bil na delu požigalec

Ž.K.
21. 7. 2022, 14.04
Posodobljeno: 21. 7. 2022, 14.21
Deli članek:

Številni domačini s Krasa so prepričani, da je za katastrofalni požar kriv požigalec, podobne trditve naj bi bilo možno slišati tudi med gasilci.

Matjaž Marušič / gasilska enota Nova Gorica
Je bil na delu požigalec?

Naša poročevalska ekipa, ki danes spremlja boj s požarom na Krasu je med prebivalci zaznala prevladujoče mnenje, da je za katastrofo, ki smo ji priča, kriv požigalec. Sume so naznanili tudi policiji, saj naj bi na kraju požara opazili sumljive osebe. Kot je povedal direktou Policijske uprave Nova Gorica Evgen Govekar že od petka naprej preverjajo vse sume in prijave. O vzrokih požara policija še ne želi govoriti, saj se bo požar moral najprej umiriti, da bi lahko pričeli s forenzičnimi preiskavami.

Kot nam je povedal Franc Sablič sodni izvedenec in forenzik za preiskavo požarov, je pri tako obsežnih požarih vzrok težko ugotoviti. »Eden od znakov, ki vzbudi sum, da gre za požigalca, je dejstvo, da se požar v istem časovnem obdobju začne na različnih lokacijah.«, nam je povedal. Po sedaj dostopnih informacijah, naj bi se požar na Goriškem Krasu začel na eni lokaciji pri kraju Cer. Da bi se pričeli zbirati dokaze o morebitnem kaznivem dejanju požiga se mora požar najprej umiriti, nato pa se prične z zbiranjem informacij. Kot je še povedal Sablič, se ob taki suši in vročini lahko požari zanetijo iz različnih razlogov. »Poznani so primeri, ko so požar zanetile iskre, ki nastanejo pri zaviranju vlaka, v tujini pa so se večji požari razvili tudi zaradi svetlobe, ki jo je okrepilo razbito steklo in se je vnela suha trava.«, o vzrokih še pove Sablič. »Ne glede na to, kaj je vzrok za tokratno tragedijo, bo vzrok požara, kot vedno, forenzično zelo težko dokazati.«