Poveljstvo GZS

Na Krasu je toliko gasilcev, kot jih tam potrebujemo

Ž.K.
21. 7. 2022, 12.08
Posodobljeno: 21. 7. 2022, 13.20
Deli članek:

S požarom na Krasu se borijo večinoma prostovoljni gasilci, ki predstavljajo glavnino slovenske obrambe pred ognjem.

Gasilska regija Pomurje
Opremljenost in usposobljenost naših gasilcev je na zavidljivi ravni.

Slovenija velja za »gasilski« fenomen, saj smo po številu gasilcev na število prebivalcev vodilni v svetu. Imamo kar 1.400 gasilskih društev, ki združujejo neverjetnih 160.000 prostovoljnih gasilcev in gasilk, od tega kar 50.000 operativcev. A ob vseh teh številkah bode v oči podatek, da je poklicnih gasilcev le 1.000, poklicne gasilske brigade pa so organizirane v le 13 slovenskih občinah.

Poklicni gasilci so razporejeni v 24 plačni razred, kar pomeni, da je njihova osnovna plača le 11 evrov nad minimalno.

Za organizacijo požarne varnosti so zadolžene občine in večina županov se s stroškovnega vidika odloči, da bo zaupala prostovoljnim gasilskim enotam. Kot ocenjuje David Švarc iz sindikata gasilcev je visoko število prostovoljnih gasilcev pohvalno, prav tako so naši gasilci dobro opremljeni in usposobljeni. »Težava je le pri gašenju iz zraka. Zopet se je izkazalo, da bi v Sloveniji nujno potrebovali eno od specialnih letal.«, nam je povedal Švarc.

Ob tem je opozoril, na dejstvo, da bi bilo potrebno okrepiti vrste poklicnih gasilcev. Ob vsem dobrem delu, ki ga pri nas opravijo prostovoljci, se »premajhno« število poklicnih gasilcev zanemari. »Potrebno je vedeti, da imamo poklicni gasilci odzivni čas od alarma do odhoda 1 minuto, prostovoljni pa med 20 in 30 minutami.« Ob tem je sestava enote odvisna tudi »dobre volje« delodajalcev. »Prostovoljni gasilci se lahko med delovnim časom na klic odzovejo le če jim to dovolijo delodajalci.«, nam je povedal Švarc.

Predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkevenik nam je povedal, da je bilo ob prejšnjih posredovanjih sproženih po državnem načrtu za reševanje, kar nekaj težav pri izplačilu nadomestil. "Nekatera nadomestila delodajalcem niso bila izplačana tudi leto in pol po reševalni akciji, zaradi česar je bilo precej nejevolje. Mi smo sicer zelo potrpežljivi, a upam, da bo tokrat drugače."

Sašo Švigelj
Poveljnik Zveze gasilcev Slovenije Franci Petek.

Da je razmevanje delodajalcev do potreb gasilke zveze ključneg apomena nam je potrdil tudi poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, ki pravi da so delodajalci "zlati." "Zakonodaja predvideva, da lahko vsak, ki je napoten na akcijo zahteva od delodajalca nadomestilo, delodajalec pa nato dobo povrnjen znesek bodisi od lokalne skupnosti ( če gre za lokalno posredovanje), bodisi od države (če gre za akcijo sproženo po državnem načrtu za reševanje.) Običajno refundacijo zahteva le 50 - 60 odstotkov delodajalcev. V primeru, da gre za akcijo, ki traja le dan ali dva, običajno delodajalci zahtevka niti ne vložijo.", o razmevanju slovenskih podjetij do dela prostovoljnih gasilcev pove Petek.

Poudaril je tudi, da je v vsakem trenutki na Krasu toliko gasilcev kot jih tam potrebujejo. "Slovenija ima 50.000 operativnih gasilcev in še okoli 30.000 gasilcev, ki izpolnjujejo pogoje za operativnega gasilca, a tega statusa nimajo", nam pove Petek in doda, da so tudi pri tako obsežnih požarih enote popolnjene že v dveh ali treh urah po prvem pozivu. "Včeraj popoldne so bile tud enote iz šestih regij, ponoči iz štirih. Štab, ki smo ga tu vzpostavili, že načrtuje prihode naslednjih enot, vsaka pa je na terenu 12 ur.", še Petek pove o organizaciji dela.

Ervin Čurlič
Ali se prostovoljni gasilec lahko odzove na klic, je odvisno od delodajalca.