Vročinski val

"Občutek puščavske vročine"! Gregorčič pravi, da lahko ponekod pade julijski vročinski rekord

G.G.
21. 7. 2022, 10.36
Posodobljeno: 21. 7. 2022, 11.15
Deli članek:

Vrhunec vročinskega vala bo v soboto. V celinskem delu bodo padavine v noči na nedeljo prinesle majhno osvežitev, ne pa na Primorskem, kjer je najhujša suša.

STA
Brane Gregorčič na podlagi gibanj vremenskih front prvo rahlo osvežitev napoveduje v noči na nedeljo, več dežja pa bo padlo v torek ali sredo.
Na Primorskem izrazitega vetra danes in jutri ne bo. »Popoldne, ko se kopno pregreje, zapiha veter z morja, kot včeraj, bo tudi danes po 13. uri zapihal maestral in se zvečer okoli 19. ure umiril,« je razložil Gregorčič. Noč bo tako mirna in tudi v petek dopoldne ne bo vetra. Bo pa v petek nekaj »burjice, ki pa piha iz nasprotne smeri«, popoldan pa bo spet na vrsti maestral. »Upam, da bo gasilcem uspelo v tem času uspelo pogasiti žarišča, ki jih lahko sicer veter spet razvname, vsaj burja, ki bo pihala v nasprotni smeri, pa ne bi smela povzročati dodatnih težav,« meni Gregorčič.

Za konec tedna so zaradi pričakovanih visokih temperatur povišali stopnjo opozorila na najvišjo, rdečo, medtem ko bo v osrednji Sloveniji najbolj vroč dan sobota, zato so tudi osrednjo in JV Slovenijo v soboto. »Najvišje temperature bodo dosegle 38 stopinj, ponekod tudi 39,« je povedal izkušeni vremenoslovec na Agenciji za okolje (Arso) Brane Gregorčič. To pomeni, da bi lahko predvsem v osrednji Sloveniji padel julijskih vročinski rekord, pa še tudi kje drugje. V Ljubljani je julijski rekord pri 37,6 stopinje Celzija in »v soboto je prav možno, da ga bomo presegli«, predvideva Gregorčič.

V noči na nedeljo naše kraje oplazila manjša vremenska motnja, ki bo prinesla za kanček nižje temperature večjemu delu Slovenije, a ne Primorski, kjer bo še naprej izjemno vroče. »Osvežitev in konec tega vročinskega vala pričakujemo v torek in sredo, ko bodo naše kraje predvidoma dosegli vremenski motnji in prinesli večjemu delu Slovenije nekaj padavin, tudi neviht, ki bi vsaj malce omilile sušo.«

Gregorčič pravi, da je bil zadnji kolikor toliko namočen mesec je bil april. Na boljšem so bili v severni in vzhodni Slovenije, kjer je bilo tudi v prihodnjih mesecih več padavin. Kmetijska suša pa je najbolj izrazita na Primorskem, kjer lahko nekaj olajšanja prinesejo padavine v sredini prihodnega tedna. Na severovzhodu države pa bi lahko v noči na nedeljo zagodlo tudi neurje.

Vročina je zaenkrat še suha, minule noči so bile še dokaj sveže, je povzel eden najbolj prepoznavnih slovenskih meteorologov. Vročina v soboto bo dokaj suha, »v večjem delu Slovenije bo občutek puščavske vročine«. Bo pa od nedelje ozračje bolj soparno.