evakuirani prebivalci so se lahko vrnili

FOTO in VIDEO: Zvečer zagorelo na nedostopnem terenu v bližini Cerja, na terenu ostalo več kot 500 gasilcev

J.V./G.G./S.R.
21. 7. 2022, 11.09
Posodobljeno: 21. 7. 2022, 23.11
Deli članek:

Iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko so malo po 21. uri sporočili, da je v večernih urah zagorelo v bližini pomnika miru in razglednega stolpa Cerje. Pred tem se je lahko v domove vrnila večina evakuiranih prebivalcev. Ponoči je na terenu ostalo nekaj več kot 500 gasilcev.

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Pred mrakom je znova zagorelo v bližini Cerja.

Na pomoč tudi gozdarji

Pri aktivnostih gašenja požara sodeluje tudi Zavod za gozdove Slovenije. Zaradi dobrega poznavanja terena in gozdov gozdarke in gozdarji sežanske območne enote zavoda sodelujejo pri koordinaciji in usmerjanju sodelujočih v akciji. 

Na Krasu je stanje že peti dan zapored izredno resno, še vedno so aktivna predvsem tri požarišča. Po 11. uri je spet začel pihati veter proti notranjosti, kar je spet spodbudilo ognjene zublje in povzročilo obilo dela gasilcem. "Največje preglavice povzroča požar Klariči, ki je hude težave povzročal že včeraj," je dejal Ervin Čurlič iz regijskega štaba civilne zaščite in pojasnil, da se je požar zaradi vetra k nam spet razširil iz Italije. 

"Situacija je resna, tekom dopoldneva so se razmere zaostrile. V zraku so trije helikopterji slovenske vojske, avstrijski in hrvaški helikopter, policijski helikopter, prišel bo slovaški," je dejal Šarec in dodal, da gasilci gasijo robove cest, da tam ustavijo požar in tako preprečijo ognju, da bi preskočil, se združil in razširil. "Če bi preskočil, bi bila velika nevarnost, da pride do naselij in bi bili ogroženi objekti," dodaja minister za obrambo.

Iz italijanske strani, kjer se prav tako borijo z obsežnim požarjem, medtem poročajo o prvi smrtni žrtvi. Pri delu na požarišču je umrla 56-letna prostovoljka in pripadnica civilne zaščite. Nanjo se je prevrnilo drevo, ki ga je poškodoval ogenj.

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je ponovil, da je nujno preprečiti združitev požarov, »da ne bi ogenj šel proti Trstelju«. Toda ogenj je okoli 14.30 preskočil cesto Vojščica - Temnica. Požar se bliža Vojščici, zato se za znova oglasile sirene, ki naznanjajo neposredno nevarnost. "Gasilci poizkušajo vse, da bi obvarovali stanovanjske in gospodarske objekte. Gašenje iz zraka ja kar oteženo, a se vsi trudijo po najboljših močeh ...," sporočajo iz štaba civilne zaščite severna Primorska, naša novinarka na terenu pa sporoča, da helikopterji zajemajo vodo drug za drugim.

Sašo Švigelj
Požar na Krasu

Popoldne tri požarišča

Popoldne je tiste, ki so del dneva preživeli v telovadnici v Komnu, obiskal župan občine Miren Kostanjevica Mauricij Humar. Kot je povedal, je bilo ljudem nudeno dostojno začasno prebivališče in so bili zadovoljni z razmerami. Vse se je namreč zgodilo na hitro.

Gasilci imajo še rezervno varianto in so prepričani, da jim bo to uspelo. "Upam, da bomo danes do večera prišli v boljšo situacijo, kot je bila pred 24 urami", je še pred preskokom ognja dejal Šestan in dodaja, da je treba izkoristiti vsako uro v boju zoper požar.

Iz regijskega štaba civilne zaščite so nato malo po 17. uri sporočili, da so trenutno aktivna tri požarišča, in sicer na območju vasi Nova vas, Vojščica in Cerje. Požar se od Cerja širi proti Trstelju. Helikopterjem slovenske vojske in policije ter Pilatusu sta se tukaj pozno popoldne znova pridružila hrvaški canadair in slovaški helikopter. Pojasnili so še, da je glavna naloga vseh sil zadržati požarno linijo pred cesto Temnica - Renče. Popoldne je bilo na terenu več kot 1000 slovenskih gasilcev, na pomoč pa je priskočilo tudi devet hrvaških gasilcev. Malo po 19. uri so iz regijskega štaba obvestili, da so se razmere v okolici vasi Vojščica, Temnica in Novelo vsaj toliko umirile, da bo lahko nekaj več kot 400 krajanov noč preživelo doma. Evakuacija je torej preklicana.

Sašo Švigelj
Požar na Krasu

Kar zadeva pomoč iz zraka, požare gasi šest helikopterjev in Pilatus. Gasilci pa so po poročanju STA doslej uspeli obvarovati vse hiše. Po besedah župana občine Miren-Kostanjevica Mavricija Humarja se ogenj trenutno širi s severnega območja Kostanjevice na Krasu za bivšim vadbenim centrom v smeri Renškega vrha. Gasilci morajo predvsem paziti, da se ne bi razširil proti Trstelju in nanj. Po besedah Šestana gasilci skušajo preprečiti, da bi se požar razširil do Trstelja. Ob tem se v čudnih okoliščinah pojavlja več nepredvidljivih požarov, za katere je težko oceniti, ali nastajajo zaradi preskokov požara ali česa drugega, je dejal v izjavi za STA.

Po drugi strani se požar širi na Vojščici in iz Vojščice proti Temnici, od koder so danes preventivno evakuirali prebivalce. Ta požar za zdaj uspevajo zamejevati. Kot je Humar izvedel od vodje intervencije, hiše trenutno niso ogrožene, gasilci pa poskušajo ogenj zaustaviti čim dlje od poslopij. Sicer se je ogenj Kostanjevici na Krasu, kjer je štab operacije, medtem približal na okoli 200 metrov. Območje bodo varovali s pehotnimi silami in helikopterji, usposobljeni gasilci pa ocenjujejo, da so razmere s takšno taktiko obvladljive, je dodal Humar.

Čaka jih pestra noč

Iz regijskega štaba so zvečer pojasnili, da bo ponoči na terenu več kot 500 gasilcev iz šestih gasilskih regiji. Očitno jih čaka pestra noč, saj je, še preden je padel mrak, zagorelo v bližini pomnika miru Cerje. Ogenj in dim sta vidna tudi na nasprotni strani proti Italiji. Še vedno je aktivna tudi požarna linija proti Trstelju. Enako je prek Twitterja sporočil obrambni minister Marjan Šarec.

Šestan, ki je ob 22. uri spregovoril za Odmeve na TV Slovenija, ostaja optimist. "Če nam bo vreme vsaj malo naklonjeno, s silami, ki jih imamo na razpolago, in iz zraka, upam, da bomo prišli do zaključka." Človeška življenja sicer po njegovih besedah zaradi pravočasne evakuacije niso bila ogrožena. Potrdil je, da so se v domove zvečer lahko vrnili evakuirani prebivalci, a ne vsi. Približno 40 ljudem iz dveh zaselkov, kjer še vedno poteka gašenje, tega še niso dovolili. Sicer pa imajo tri večja žarišča in večje število malih. Kar zadeva požar, ki se je razplamtel v bližini Cerja, po navedbah Šestana gori mlad borov gozdiček, gre pa za popolnoma nedostopen teren. Šestan je sicer izrazil upanje, da bodo gasilci tam vendarle lahko kaj dosegli.

Vojska zagotavlja 100 prenočišč

Tiskovna predstavnica SV podpolkovnica Nina Raduha je za Slovensko tiskovno agencijo povedala, da se SV jasno zaveda svojega poslanstva pomoči ljudem, zato v boju s požari pomagajo že več dni. Ob helikopterski pomoči gasilcem v vojašnici v Vipavi zagotavljajo 100 prenočišč, kjer dnevno skuhajo do 700 toplih obrokov. Po Šarčevih besedah je to prva intervencija v Sloveniji v letošnjem letu, kjer je gasilcem na voljo topel obrok.

Vzpostavili so sanitetno točko, na razpolago so štiri mobilne ekipe nujne medicinske pomoči z reševalnim vozilom, na poti je bager, ki bo pomagal gozdarjem pri urejanju poti, kjer bodo skušali zaustaviti požar. Na poti ali v pripravljenosti je še več vojakov, je dejala Raduha. Gasilcem so na pomoč priskočili tudi na Darsu z dvema cisternama za vodo, so objavili na Twitterju.

Kot rečeno, so za vasi Vojščica, Temnica in Novelo, kjer skupno živi kakih 4000 prebivalcev, opoldne odredili evakuacijo, zbirno mesto za prebivalce je telovadnica v Komnu. Tam so vse potrebne službe za pomoč. Ljudem je na voljo tudi psihosocialna pomoč. Pristojne službe pa rešujejo tudi živino. Eden od domačinov se je odločil, da bo ne bo zapustil svoje kmetije, kjer ima okoli 40 glav živine, saj je ocenil, da je na varnem pred ognjem.

Eksplozij sploh ne štejejo več

Požar na Krasu je povzročil številne eksplozije neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS), ostankov iz prve svetovne vojne. Kot je za STA povedal poveljnik državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič, eksplozij niti ne štejejo več, pač pa označujejo le eksplozije ob cestah, da si jih bodo kasneje ogledali. V sredo so preko dneva na območju vasi Sela na Krasu in Korita odstranili 18 različnih bomb, danes so že dopoldan odstranili dve.

Leta 2003 gorelo na istem območju, gasili 10 dni

Prav širše območje vasi Vojščica in Sela na Krasu, kjer tudi tokrat divja ogenj, je sicer julija 2003 opustošil do tokratnega največji gozdni požar pri nas, v katerem je zgorelo okoli 1050 hektarov površin. Ogenj so gasili deset dni, tudi takrat pa se je razširil iz Italije.

Sašo Švigelj
Nočna mora se nadaljuje.

Da gre za izjemno hude razmere, dokazujejo tudi evakuacije prebivalstva, kakršne doslej še niso bile potrebne. Po dostopnih podatkih so v zadnjih desetletjih v Sloveniji le avgusta 2001 za nekaj ur evakuirali prebivalce vasi Rubije in zaselka Jablanec pri Komnu, ker so se ognjeni zublji nevarno približali hišam.