Širijo trase in sekajo

FOTO: Na Krasu na pomoč priskočili tudi gozdarji, opustošenih 2000 hektarjev

S.R.
21. 7. 2022, 19.00
Posodobljeno: 21. 7. 2022, 19.02
Deli članek:

Na območju požara na območju občine Miren-Kostanjevica na Krasu sodelujejo tudi pripadniki Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS). Gozdarke in gozdarji ZGS OE Sežana zaradi dobrega poznavanja terena in gozdov od začetka sodelujejo pri koordinaciji in usmerjanju sodelujočih v akciji.

ZGS
Požar na Krasu.

Kot so pojasnili v izjavi za javnost, požar po trenutnih ocenah obsega približno 2000 hektarjev, a bi za natančnejšo oceno potrebovali aktualne satelitske posnetke požarišča. Ocenjujejo sicer, da je po površini približno polovica borovih gozdov, polovica pa gozdov listavcev s toploljubnimi drevesnimi vrstami (črni gaber, puhasti hrast, mali jesen …).

Požar se še vedno širi. Kot smo že poročali, se je z nedeljskega požarišča razširil na glavno cesto Temnica-Renče, kjer ga gasilci poizkušajo zaustaviti, da se ne bi razširil proti Trstelju. Da se požar ne bi razširil v smeri proti Komnu, gozdarji izvajajo širjenje protipožarnih gozdnih prometnic na območju borovih gozdov. Širijo trase in sekajo drevje ob trasi.

ZGS
Požar na Krasu.

Trenutno je na terenu okoli 40 gozdnih delavcev – sekačev, 3 sečni stroji (harvesterji) in več enot druge gozdarske mehanizacije, so še pojasnili. V intervencijo je vključenih tudi osem delavcev ZGS OE Sežana, podporo nudi centralna enota ZGS, glede na potrebe pa bodo terenski kader še okrepili.

Na ZGS bodo še naprej po najboljših močeh prispevali k omejevanju škode po najobsežnejšem gozdnem požaru v Sloveniji. Po umiritvi razmer bodo izdelali sanacijski načrt in aktivno pristopili k sanaciji poškodovanih gozdov.

ZGS
Požar na Krasu.

ZGS
Požar na Krasu.