V ŽIVO

VIDEO: Bogomir iz Vojščice, od koder teče evakuacija: "Jaz bom ostal, da bom branil."

P.K.
21. 7. 2022, 12.28
Posodobljeno: 21. 7. 2022, 14.28
Deli članek:

Naša novinarka in snemalec sta na terenu in spremljata stanje na Krasu. Razmere so se poslabšale. Začel je pihati veter, ki ognju daje ‘zalet’, zračna plovila zaradi dima in vetra težje gasijo, zgodila se je evakuacija treh vasi.

SVET24
Pred naš mikrofon je stopil Bogomir.

Med njimi Vojščice, ki sta jo naša novinarka in snemalec obiskala tik preden je bilo treba kraj zapustiti. Tam sta srečala domačina Bogomirja, ki je povedal, da je policija hodila od vrat do vrat in jih obvestila, "da se mora prav po hitrem postopku evakuirati cela vas in da se moramo javiti v Komnu. Vseh prebivalcev nas je okoli 230, to je 70 hiš. Oditi moramo zaradi dima, pa tudi požar je blizu," je povedal za naš medij. Ogenj naj bi se po njegovih besedah bliskovito širil po bližnjem borovem gozdičku, kar na požar deluje kot gorivo.

Za prebivalce je varna točka vzpostavljena v telovadnici v Komnu, kjer jih čaka tudi hrana in pijača, ki so jo zagotovili dobrosrčni Slovenci. Ti so v zadnji od včeraj popoldne iz vseh koncev Slovenije vozili napitke in prehrano, da bodo imeli gasilci in domačini kaj za pod zob in seveda za nujno hidracijo.

Prevzela so ga čustva

Posebne besede je Bogomir namenil gasilcem, za katere je povedal, da občuduje njihov trud, poudaril pa, da imajo zračne sile, ki so zelo pomembne pri obvladovanju situacije, velike težave, saj dim ovira njihovo vidljivost.

Pravi, da svojega domačega kraja ne bo zapustil, če ne bo res nujno. "Starše je odpeljala sestra, jaz pa bom ostal, rad bi branil dom," je z zlomljenim glasom povedal naši novinarki.