Gori tam, kjer je potekala soška fronta

Na Krasu še kar gori, aktiviran državni načrt

E.J./STA
17. 7. 2022, 12.29
Posodobljeno: 17. 7. 2022, 18.54
Deli članek:

FOTO in VIDEO: Na pomoč so več kot 300 gasilcem ponovno prišli tudi pirotehniki, saj je na območju še vedno precej neeksplodiranih ostankov iz prve svetovne vojne. Pri gašenju jim pomagajo štirje helikopterji, dva slovenska in dva italijanska, ter hrvaško letalo canadair.

osebni arhiv
Posreduje že 69 poklicnih in prostovoljnih gasilskih enot.

Nekaj pred 10. uro dopoldne je zagorelo na območju Renškega vrha nad Renčami. Požar se je na težkem in mestoma neprehodnem kraškem terenu najprej širil proti vasi Temnica, pozneje pa se je zaradi burje obrnil v drugo smer. Zdaj se širi proti Kostanjevici na Krasu in Cerju, je potrdil vodja intervencije Simon Vendramin.

Zaradi suše in presušene vegetacije ter predvsem močne burje se požar po njegovih besedah hitro širi. Trenutno najbližja naselja niso v nevarnosti, glede na to, da se požar širi tudi po krošnjah dreves, pa bi se to lahko hitro spremenilo. Zato je gašenje iz zraka posebej pomembno za zagotavljanje varnosti.
Aktiviran je bil državni načrt za tovrstne intervencije
Na terenu je trenutno preko 300 gasilcev poklicnih gasilskih enot in prostovoljnih društev s severne in južne Primorske. Aktiviran je državni načrt za večje požare v naravnem okolju, zato so primorskim gasilcem na pomoč prišli tudi gasilci iz ljubljanske in gorenjske regije, so sporočili iz regijskega centra Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko. Dolžina požarišča je že več kot tri kilometre in pol in se tudi zaradi burje širi približno za en kilometer vsaki dve uri. Nekaj po 16. uri je nad požarišče prvič priletelo tudi hrvaško letalo canadair, ki naenkrat zajema po 6000 litrov vode v morju v Tržaškem zalivu. Na lokacijo požara so bili napoteni tudi člani ekipe za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije. Na območje intervencije je prišel poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, je za STA povedal predstavnik za stike z javnostjo regijskega štaba CZ za Severno Primorsko Ervin Čurlič.

Ostanki iz 1. svetovne vojne

Dodatno nevarnost predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva, ostanki iz obdobja prve svetovne vojne, zato je bila aktivirana tudi Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Na pomoč so gasilcem ponovno prišli tudi pirotehniki, saj je na območju še vedno precej neeksplodiranih ostankov iz prve svetovne vojne; tam je namreč potekala soška fronta.
Vzrok požara zaenkrat še ni znan
Pred dvema dnevoma je že gorelo v neposredni bližini, ob državni cesti Miren-Opatje selo pri Lokvici, vendar so požar uspešno pogasili ob pomoči dveh helikopterjev. Gorelo je na težko dostopnem terenu na območju med petimi in šestimi hektari.
Sicer pa za zdaj posebnega opozorila za prebivalce ni, poroča Radio Slovenija. Ob tem povzema besede župana občine Miren-Kostanjevica Mavricija Humarja, naj se požarišču ne približujejo in naj bodo pozorni na intervencijska vozila, da jim olajšajo prehod. Radio Robin pa na družbenem omrežju Facebook povzema pozive gasilcev, naj se prebivalci ne vozijo po kraških poteh oz. naj ne ovirajo njihovega dela. Voznike prosijo, da se jim umaknejo in gasilskim vozilom omogočijo prehod.

Bobo
Na Krasu je znova zagorelo, požar se zdaj širi proti Kostanjevici na Krasu.