Italijanska vladajoča koalicija na robu razpada

Gibanje pet zvezd pozvalo Draghija k upoštevanju njihovih zahtev

E.J./STA
17. 7. 2022, 12.10
Posodobljeno: 17. 7. 2022, 12.15
Deli članek:

Vodja italijanske stranke Gibanja pet zvezd Giuseppe Conte je v soboto sporočil, da je predsednika vlade Maria Draghija pozval, naj obravnava pomisleke stranke, saj je široka vladajoča koalicija v državi na robu razpada. Za Draghija bo odločilno glasovanje v parlamentu v sredo, ko se bo pokazalo, ali njegova vlada še vedno uživa zadostno podporo.

Reuters
Italijanski premier Mario Draghi

"Predsednika vlade smo povabili, naj obravnava naše prednostne naloge, ki izražajo politično nelagodje, ki smo ga imeli v koaliciji," je v videoposnetku na Facebooku dejal Conte. Pri tem se je skliceval na seznam zahtev svoje stranke, ki ga je pred približno tednom in pol izročil Draghiju. Ena od zahtev je bila tudi uvedba zakonsko določene minimalne plače.

Draghi je sicer v četrtek ponudil odstop, potem ko koalicijska stranka Gibanje pet zvezd v senatu ni glasovala o svežnju ukrepov za pomoč pri soočanju z energetsko krizo ter za vojaško pomoč Ukrajini v višini 26 milijard evrov. S tem po Draghijevem mnenju ni bilo več zaupanja, na katerem je temeljilo sodelovanje v koaliciji.

Vendar pa je predsednik države Sergio Mattarella Draghijev odstop zavrnil in ga pozval, naj se vrne v parlament, da bi ocenil nastali položaj. Draghija zdaj čaka glasovanje o zaupnici v parlamentu, kjer naj bi se pokazalo, ali ima njegova večstrankarska vlada po nesoglasjih z Gibanjem pet zvezd še trdno večino.

Parlamentarno zasedanje bo potekalo v sredo, v kolikor se bo izkazalo, da Draghijeva vlada nima večine, pa bi lahko bile razpisane nove volitve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem je bilo v Italiji slišati tako pozive k nadaljevanju sodelovanja kot tudi pozive k predčasnim volitvam. Za nadaljevanje dela vlade so se izrekli zlasti socialdemokrati in sredinske stranke.

Vodja levosredinske Demokratske stranke Enrico Letta je v soboto Gibanje pet zvezd pozval, naj se vrne v koalicijo in poudaril, da si Italijani ne želijo politične krize, temveč vlado, ki rešuje težave.

Dve koalicijski partnerici, desničarska Lega okoli nekdanjega notranjega ministra Mattea Salvinija in Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, medtem ne nasprotujeta novim volitvam oktobra.

Župani več ključnih mest so v soboto v skupnem pismu javno pozvali Draghija, naj ostane na položaju. Skupaj je poziv podpisalo 11 regionalnih politikov, večinoma socialdemokratov. Opozorili so, da sedaj v luči pandemije covida-19 in vojne v Ukrajini potrebujejo stabilnost, modrost in doslednost.

Za zdaj še ni jasno, kako se bo Gibanje pet zvezd, doslej najmočnejša posamezna stranka v parlamentu, pozicionirala v tej vladni krizi. Vendar pa ni mogoče izključiti, da bi lahko stranka, ki jo vodi nekdanji premier Giuseppe Conte, še naprej podpirala Draghija, če bi bil ta pripravljen popustiti in bi izpolnil njihove zahteve.