Domačini zadvoljni, ostali jezni

Pozor na Obali: če boste vozili po teh cestah, vas čaka globa v višini 200 EUR

P.K.
7. 7. 2022, 11.01
Posodobljeno: 7. 7. 2022, 11.46
Deli članek:

Naše uredništvo ste obvestili o novih prometnih znakih na Primorskem, ki so vas nekoliko presenetili, saj neposredno grozijo z denarno kaznijo.

Twitter
Op, tu pa ne smete voziti, če niste lokalci.

Tudi na družbenih omrežjih teče beseda o tem, da je na več lokacijah na Obali, med drugim na cesti proti Vinjolam (pri Luciji), postavljen znak, ki sporoča, da je tam vožnja dovoljena le za lokalni promet, pod njim pa je nameščen še eden, na katerem piše 'globa 200 evrov'.

Iz piranske občine so nam sporočili, da gre za več znakov, ki so jih v okviru omejevanja tranzitnega prometa na lokalnih cestah svoje občine namestili pred začetkom poletne sezone leta 2020 in to z namenom, da v čim večji meri preprečijo zastoje na lokalnih cestah, “ki otežujejo vsakdanje življenje občanov na lokalnih cestah in se priključujejo na cestno omrežje preko državnih cest Valeta – Sečovlje in Koper – Dragonja,” so pojasnili.

Nič več preusmerjanja prometa

“S postavitvijo tovrstne vertikalne signalizacije smo na teh cestah dovolili le lokalni promet. Poleg ukrepov na področju postavitve nove vertikalne prometne signalizacije smo dosegli s pomočjo Prometno informacijskega centra, da so ponudniki navigacijskih storitev vnesli v svoje sisteme informacijo, da je tranzitni promet na lokalnih cestah, s katerimi upravlja Občina Piran, prepovedan. S tem se ne dogaja več, da navigacijski sistemi v primeru zastojev na državnih cestah preusmerjajo uporabnike na lokalne ceste, kar povečuje pretočnost in varnost prometa za naše občane na področju Sečovelj, Dragonje, Svetega Petra, Nove Vasi, Padne in ostalih zaselkov,” so še razložili. 

Dodajo pojasnilo, kaj lokalni promet sploh pomeni. Po njihovih besedah je to promet motornih vozil, ki imajo na tem območju izhodišče ali cilj, promet motornih vozil, katerih vozniki, lastniki ali imetniki pravice uporabe imajo na tem območju stalno ali začasno prebivališče in promet motornih vozil, ki so v lasti oziroma v uporabi pravne ali fizične osebe, registrirane za opravljanje prevozov, ki ima na tem območju sedež ali podružnico in urejeno parkirišče. “Poleg naštetih spadajo med lokalni promet še avtošole, ki imajo na tem območju sedež ali podružnico in urejeno parkirišče.”