RAZSTAVA

Tjaša Bon se predstavlja z znanstvenimi ilustracijami

M. V.
7. 7. 2022, 09.39
Posodobljeno: 7. 7. 2022, 09.45
Deli članek:

V galeriji tolminske kavarne Grajski vrt na ogled njena razstava Punctum s tematiko grotesknega in smrti.

Dolores Fon-Bon
Tjaša Bon

Mlada slovenska oblikovalka Tjaša Bon je za svojo peto samostojno razstavo, naslovljeno Punctum, izbrala enajst znanstvenih ilustracij, narejenih v tehniki tuša, ki so sicer vzete iz njenega diplomskega dela.

Znanstvene ilustracije nastanejo običajno kot naročilo za potrebe stroke, Tjašo pa zanima povezanost, ki jo ta zvrst predstavlja med likovno umetnost in znanostjo. Ko znanstvena ilustracija ni več v znanstvenem kontekstu, namreč postane samostojno likovno delo in kot tako dobiva tudi samostojno sporočilnost.

Njen osrednji motiv so žuželke, ki pa jih avtorica ne dojema kot dokončano celoto, ampak se ukvarja z novim vidikom ilustracije in tehničnimi omejitvami in razsežnostmi, ki jih prinaša medij grafike. Žuželke je povečala z mikroskopsko natančnostjo, da pred gledalcem zaživijo v vsej nazornosti, dodelane do najmanjšega detajla. Vse pri njej pravzaprav izhaja iz točke, ki je osnova risarskega likovnega jezika. Z njo tvori linije in rastre, ki so zanjo enakovredni motivni vsebini. Tu se skriva prvi namig za naslov razstave, latinski izraz punctum za točko.

Tjaša Bon
Razstava zajema znanstvene ilustracije v tehniki tuša.