Rasistični izpad v centru Ljubljane

VIDEO: S steklenico po glavi in zlomljena čeljust

Aleš Rojc
6. 7. 2022, 10.56
Posodobljeno: 7. 7. 2022, 12.41
Deli članek:

V Facebook skupini „Tukaj smo“ se je pojavil zapis migranta Walida iz Sudana, ki ga je pred enim tednom v Miklošičevem parku v centru Ljubljane sredi belega dneva napadel moški. Pred tem sta si izmenjala nekaj besed, iz katerih pa je bilo očitno izzivanje in provociranje z rasističnim in zaničevalnim prizvokom.

Facebook/Tukaj smo
Razgretega napadalca je snemanje zadržalo le za kratek čas.

Provokacija se je začela s klicom „Hej, nigra“ in očitno zadela Walida, ki pa se je na to po lastnih besedah odzval mirno, a ne neprizadeto. Miren odziv je provokatorja očitno ujezil in nadaljevanje je vidno na posnetku, ki ga je Walid posnel s telefonom. Na posnetku razburjen in razgret moški med kriljenjem z rokami neuspešno skuša izzvati prepir. „Dobro, sem pač niger“ in „nisem tu, da bi se tepel“ bi morala zadostovati, da bi se incident iztekel v nadležen rasističen izpad postopača.

A se je ta vseeno zaključil na kliničnem centru, kjer so Walida morali oskrbeti zaradi zlomljene čeljusti. Kot pripoveduje v svojem zapisu, se je zgolj navidezno ohlajeni provokator, ki ga je snemalna naprava nekoliko obrzdala, vrnil s prazno steklenico in zamahnil proti Walidovi glavi. Ta kljub krajši izgubi zavesti in mlaki krvi policistom, ki so se zaradi incidenta kmalu znašli na kraju dogajanja, ni podal prijave. Na UKC Ljubljana se je odpravil šele po vrnitvi v azilni dom, ko ga je na to napeljala vse močnejša pripravila bolečina. Zapis je bil skupaj s posnetkom objavljen včeraj, po vrnitvi iz bolnišnice in skoraj en teden po incidentu.

Zapis se zaključi z refleksijo. „Danes sem bil odpuščen domov. Vrnil sem se v azilni dom, se stuširal in počival. Šele zdaj je začelo prihajati za mano, kaj se mi je pravzaprav sploh zgodilo.“ Čeprav običajni prebivalci Ljubljane pouličnih nacionalističnih tolp že dolgo ne zaznamo več, strani črnih kronik pa rasističnega nasilja praviloma ne poznajo, je odgovor na vprašanje „kaj se je pravzaprav sploh zgodilo“ nemara treba iskati ravno v smeri, ki bi v spontanem razgrajaštvu osamljenega razgreteža prepoznala ravno to, namreč rasistični izpad, ki je prepoznaven tudi na posnetku.

Čeprav dogodek ni bil prijavljen, ga je policija vseeno zabeležila, zato nas je zanimalo, ali imajo policisti mehanizme in zakonsko podlago za obravnavanje incidentov, ki imajo verjetno podlago v rasističnem ali podobnem sovraštvu. Ravno tako nas je zanimalo, koliko sorodnih incidentov je policija zabeležila na področju Ljubljane. Ko dobimo odgovore, bomo članek dopolnili.

Napad je bil na policiji prijavljen

V Ljubljanski Policijski upravi so pojasnili, da obravnavajo incidente z nacionalističnim ali rasnim ozadjem po 297. členu kazenskega zakonika kot javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ali kot prekršek vzbujanja nestrpnosti v okviru Zakona o varstvu javnega reda in miru. Podatkov o nasilju in drugih kršitvah sicer na policiji ne vodijo „na način, da bi lahko izločili le eno obliko storitve ali konkretne okoliščine posamezne osebe“, zato ugotovitev o rasnem ali nacionalističnem nasilju mimo posameznih primerov ne morejo izpeljati.

Fanta, ki na posnetku krili z rokami, pa vseeno ne bodo pustili pri miru, saj je njegova žrtev pred zapisom na Facebooku incident prijavila, so še sporočili s policijske uprave. Ravno tako pozivajo k prijavljanju vsakega incidenta, na posameznikih pa ostaja tudi osvetljevanje identitetnih oziroma ideoloških motivov za razpihovanje nasilja. Za ugotovitev prekrška je zagrožena kazen 834 evrov, za kaznivo dejanje pa zaporna kazen do pet let.